istanbul film festivali 2010

Dünya Festivallerinden

L'affaire Farewell - Elveda
imdb70 (250) 2009


1980'lerin başında, Soğuk Savaş'ın en kızıştığı dönemde geçen bu casus filminde, usta yönetmen Emir Kusturica Batı'ya bilgi sızdırmaya karar veren KGB subayı Grigoriev'i canlandırıyor. Grigoriev, Sovyetlerin siyasi durumundan tiksinmiştir ve kaçıp bu sistemden kurtulmaya karar verir. Paranoya hissi ve Moskova'nın Büyük Birader atmosferiyle gerilim iyiden iyiye tırmanırken, bir Fransız mühendisin yardımıyla, farkında olmaksızın tarihi bir olayda, Doğu Bloku'nun çöküşünde rol oynar.
* Rusyadaki çekimleri cocacola reklamı kisvesi altında çekilmiştir... Çünkü rus bir haini anlatmaktadır film..



Fish Tank - Akvaryum 2009
imdb76 (4bin)
Bafta Winner - Cannes Jüri Ödülü
Bol Ödüllü 18w15n
(ns 0:56 Kierston Wareing g)
* Mia on beş yaşındadır. Tek tutkusu hiphop'tur; amacı da dans yarışmasında kazanmak. Ailesi ve arkadaşlarıyla sorunları olan Mia'nın yaşamı, annesinin eve yeni bir erkek arkadaş getirmesiyle epey değişir. Gelen, büyüleyici bir adam, bir baba figürü, seksi herifin tekidir...
* = ailevi sorunlar yaşıyan depresif genç kızın kimlik bunalımı, yalnız kız hikayesi
türü filmler
* Çekim Baabında = Ken Loach filmleri...


Altiplano - Plato
imdb72 Peru filmi 2009
2w1n
* Peru Andlarında geçen, fedakârlık ve kefaret hakkındaki bu lirik trajedide yine bir arada. And dağlarındaki Turubamba köylüleri yerel bir madenden yayılan civanın neden olduğu hastalıklarla boğuşmaktadır. Çıkan isyanda Belçikalı göz doktoru Max öldürülür. Salgında nişanlısını kaybeden genç Saturnina da protestocular arasındadır. Bu arada savaş fotoğrafçısı Grace, kocası Max'in öldüğü yere doğru yola çıkar.
Acı Çikolata'daki abla oynuyor
Altiplano Nasa'lı yetkililere göre Mars'a en çok benzeyen, denizden 4000m yüksekliğinde
* La teta asustada (Acı Süt'te oynayan abla oynuyor... 2010 en iyi yabancı film oskarındaki peru filmi)



Lebanon (2009) imdb75
9w5n Venedik Altın Aslan
Screen International'ın "cehennemdeki 24 saatin hayli kişisel ve yürekten bir tasviri" diye tanımladığı Lübnan, hayatında daha önce şiddete hiç yer vermemişken ve 1982'deki Lübnan Savaşı'nda kendini insan öldürürken bulan 20 yaşlarındaki dört askeri anlatıyor. Daha önce İsrail Hava Kuvvetleri tarafından bombalanmış bir düşman kasabasını araştırmak üzere bir tank görevlendirilmiştir. Ancak basit görünen görevde tank bu dört asker için bir ölüm kapanına dönüşür. Tankçı olarak görev yapan yönetmen Maoz'un deneyimlerinden yola çıkan bu zorlu film baştan sona bir tankın içinde geçiyor.
* Kamera bir dakika dışında filmin tamamında bir tankın içinde. bu kapalı ortamdan çevreyi gözleyen askerler aracılığıyla savaş daha gerçek bir biçimde perdeye yansıtılmış.

La Pivellina - Ufaklık 2009
yılın çocuk filmlerinden
imdb74 (100)
italya
5w
Bir parka bırakılmış iki yaşındaki Asia adlı kız, Roma'nın dışındaki San Basilio'da, bir karavan parkında kocası Walter ile yaşayan sirk elemanı Patti tarafından bulunur. Patti, genç komşusu Tairo'nun yardımıyla küçük kızın annesini aramaya koyulur ve bir süreliğine bebeğin ebeveyni olur. Günümüz İtalya'sında toplumdan dışlananlar hakkındaki Ufaklık, cesaret, ayrımcılık ve kaybetme hakkında dokunaklı bir dram.


Hadewijch imdb71
(200)
2009
Dumont'un çarpıcı ve kışkırtıcı tarzını sürdüren Hadewijch, bir bakan kızı olmasına rağmen, İsa'ya duyduğu aşkı bağlılığın çok ötesine taşıyan Céline'in hikâyesini anlatıyor. Céline'in Hıristiyan değerlerine düşkünlüğü öyle şiddetlidir ki, bu takıntısı manastırdan atılmasına neden olur.
Ama asıl sorun, kenar mahallelerden Yasin adlı iyi niyetli bir Arap genç ve onun köktendinci kardeşi Nasır ile tanıştığında ortaya çıkar.
Nudity -

Svetat E Golyam I Spasenie Debne Otvsyakadekoca
Dünyada Kurtuluş Pusuda
imdb85 2008
(2000) iyi bir balkan filmi
Bulgaristan
* Tam bir balkan havası: Balkan kültürü, balkan müzikleri, tavla...
Arka kapaktan:
Kader, kendi elimizde tuttuğumuz zar.. ve hayat, şans ile beceri arasında bir oyundur aslında..!
Tandem Bisiklet denilinde akla gelenlerden...

Medalia de onoare (2009)
Şeref Madalyası
imdb80 (32) Romanya filmi
Madalya sahibi, 75 yaşındaki adamın etrafındaki insanlar tarafından madalyasının bile iplenmemesi...

La journée de la jupe imdb68 500 2008

Kara mizah ile toplumsal eleştiri karışımı bu sürükleyici dramda, Isabelle Adjani altı yıllık bir aranın ardından beyaz perdeye dönüyor. Adjani'nin canlandırdığı yılgın ve depresif lise öğretmeninin belalı bir sınıfı vardır. Sonunda bir gün tepesi atar ve öğrencilerini rehin alır.

Festivalin moda dünyasına dair filmi:
Rage filminde oynayan Lily Cole (nude f)
yandaki foto
Skandallar! Gösteriş! Moda! Şatafat! Podyumda cinayet! Özellikle Jude Law'un bir kadın mankeni canlandırmasıyla büyük ses getiren, yıldızlar karnavalı Öfke
imdb:42


Petit indi imdb63 2009
İspanyol - katalan film
kuş düşkünü genç bir gün yaralı bir tilki bulur
doğa ve insan üzerine filmler




El baile de la Victoria (2009) imdb51
The Dancer and the Thief Balerin ve Hırsız
2010 en iyi yabancı film oskarına ispanya adına bu film katıldı
10 dalda Goya'ya adan oldu...

Hiç yorum yok: