istanbul film festivali 2010

İYİ BİR BAŞLANGIÇ:
30 YILIN EN İYİ İLK FİLMLERİ

Simple Blood. 1984
Coenlerin filmi
imdb78 (30bin)
4w5n

Kanın aktığı ve yatağını bulduğu bir kara film
Öldüren ve öldürmeyi düşünen herkesin öldüğü bir kara film...
Joel ve Ethan Coen kardeşlerin bu ilk filmi, sürprizleri ve kara mizah öğeleriyle Hitchcock'u anımsatan bir gerilim. Aksi bir Teksaslı bar sahibi, karısının kendisini aldattığına emindir ve karısını takip etmesi için özel bir dedektif tutar. Karısının sevgilisi barmenlerinden biridir. Adam dedektiften ikisini de öldürmesini isteyince işler karışır, komikleşir ve tuhaflaşır. Zhang Yimou'nun 2010 yapımı yeniden çevrimi de festivalde gösterilecek:
çinden hasılat rekoru kırmış
San qiang pai an jing qi - Kadın, Silah ve Erişte.
imdb53

Der siebente kontinent - Yedinci Kıta 1989
Haneke Filmi
imdb78 3bin
2w
Çağdaş bir Avusturya ailesi: bir baba, bir anne ve küçük kızları. George mühendistir, Anna gözlükçü. Aile görünürde sakin, ama aslında monoton ve tecrit edilmiş bir hayat sürer. Eva kör numarası yapmaya başlayınca tuhaf bir şey yüzeye çıkar: Anna ve George bankadaki paralarını çeker, kızlarıyla eve kapanırlar. Önce eşyalarını, sonra kendilerini yok etmeye başlarlar. Kent yaşamının hissizleştirici tekrarlarıyla modern ailenin içinin boşalmasına dair rahatsız edici, soğuk bir Haneke filmi.
* Hayatın anlamsızlığı, bireyin çırpınışı

Forbrydelsens element - Suç Unsuru 1984
Lars von Trier
imdb:67 4bin
11w3n
"Suç Unsuru hangi ülkede olursa olsun en içi geçmiş izleyicileri bile serseme çevirecektir" diye yazıyor Variety dergisi. Danimarkalı sinemacı Von Trier'in ilk filmi, fütüristik bir gerilim, Avrupa üçlemesinin de ilk filmi. Kahire'de sürgünde yaşayan Fisher adında bir İngiliz dedektif, hipnoz altında son görevini hatırlar. Anılarındaki Avrupa çok değişmiştir; bir terk edilmişlik ve çürümüşlük içindedir. Dedektif genç kızları öldüren Loto Katili'ni yakalamakla görevlendirilir.

kafkavari bir anlatım, kanallarda yaşayan insanlar, balçıklarda at leşleri, çinli fahişeler...
Kirli bir sarı, kara bir kırmızı, uyuşturucu, cüceler ve kız çocukları...


Hiç yorum yok: