True Detective 1. Sezon



True Detective
1. Sezon
imdb91
0cak - Mart 2014
8 Bölüm
TOP250 dizi'de 25. Sırada




Diziden Unutulmaz Diyaloglar:
- DİN bir DİL virüsüdür

- Bir Primat diğerine güneşi gösterip
"elindeki muzu buraya koymanı istiyor" dediğinden beri dinle kandırılıyoruz"

- Uçak kullanan zenciye ne denir?
- Bilmiyorum!
- Ne denecek pilot denir seni ırkçı pislik!

- Sadece bir hikaye var: Aydınlık Karanlığa karşı
- Gökyüzüne bakınca karanlığın sınırları çok daha fazla gibi gözüküyor.
- Haklısın, ama önemli bir detayı atlıyorsun, en başta sadece karanlık vardı...


* Zıt karakterlere sahip iki dedektifin bir seri cinayeti çözme dizisi...

* Dizide iki farklı zamanda olduklarını anlatan geçişler de çok etkileyiciydi...




* Dünya'da bıcakla kesilmiş gibi toplumlar ülkeler ikiye ayrılıyor yaşadıkları yerlerde. Dindar ve Aydınlar... Brexit - Trump ve Türkiye'de görüldüğü gibi dindarlar kantarın ağır tarafındalar... Lakin aydın kesim kendini hem fikir hem de zeka olarak sanatta bu tür başyapıtlarla hem bir adım önde olduğunu hissettiriyor. Hindistan gibi en tutucu ülkelerde bile PK örneğin çok ciddi din eleştirisi getirerek tüm defektler - kusurları ve hatta toplumu yanlış manipüle etmesi su üzerine çıkartılıyor.

Bu dizi çok ciddi bir din eleştirisi getiriyor. Tahta çubuklardan yapılmış çadırların cinayet delili olarak toplandığı her yerde, bu çubukların  ne manaya geldiğini sordukları bir rahip:
"Çocuklar bu çubuklar birleştirilerek oyalıyoruz" dediği sırada kadraj iki tahta çakılarak yapılmış HAÇcı gösterir duvarda.






Dizi metaforlar, simgeler ve ünlü psikiyatristlerin önemli keşiflerinden yola çıkarak hazırlanmış
Dizideki bir önceki uzun uyuşturucu karteli çökertilmesinde piyon olarak kullanılırken büyük hasarlar almış Rust karakterinin:
"Got a bad taste out there. aliminium,  ash, like you can smell the PSYCOSPHERE" sözü ile başlar.  sosyal çöküşün, toplumsal ahlaksızlığın bir çok emareleri, sözleri ve terimlerini içeren tam bir başyapıttır.




Rust karakteri bela bir uyuşturucu işi almasının sebebi de çok sevdiği ailesini kaybetmesinden kaynaklandığını öğreniyoruz. İnsanlıktan nefret edecek hale gelmiştir: "İnsanlık evrimini doğaya karşı öyle bir tamamlamıştır ki doğanın tamamen dışında ve karşısında yer almaya başlamıştır. İşte bu yüzden doğa kanunlarına göre bizler var olmaması gereken yaratıklarız."   Bu bize Matrix'in "İnsan bu dünyanın virüsüdür" uzun tiradını hatırlatır.
= MATRİX

Marty ise muhafazardır. Daha topluma uyum sağlamaya çalışır. İki kızı vardır. Biz bu iki kız'ın büyük olanı üzerinden bölgedeki ahlaksızlığın en küçük bireye kadar ne kadar etkilediğini öğreniyoruz. Marty tüm inancına ve değerlerine rağmen aldatmaktadır. Bu da bize muhafazakar yapılanma içindeki dindarların iki yüzlülüğünü çok güzel ifade eder.
Dizinin ilerleyen bölümlerde ergenlikten genç kızlığa geçtiği bir zamanda bir arabada iki erkekle basılacak olan kızın üzerinden de bu ahlaki çöküntünün devamında neler olacağının çok güzel işlendiğini anlıyoruz.




* Dizinin verdiği bir önemli mesaj'da güçlü olanın hiç bir zaman yargılanmadığı ve hep kendini kurtarmayı başardığı... Sonuçta Tuttle sülalesi bu tüm pisliğin merkezinde yer almaktadir. Rust işlerini tam yapamadıklarını söyler. TV muhabiri bu olaylar sonlanmıştır ve dedikoduların aksine Tuttle sülalesi ile bunun bir ilgisinin olmadığını söyler.

Dizi tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başarmıştır.
Mutlak izlenmesi gereken bir başyapıt...


Hiç yorum yok: