Stoker - Chan Wook Park'ın Hollywood'da ilk filmi -

Stoker 2013
imdb69

* Chan Wook Park adına izlediğim filmdir.

* Chan Wook Park'ın sinema dilini ne kadar güzel kullandığına dair bir filmdir.
Senaryosu yönetmenin bu denli titiz çalışması yanında çok zayıf kalmış.
Chan Wook Park neredeyse basit bir senaryoyu çekimleri ile baş yapıta dönüştürecekmiş.

Ödüller: 7W25N

2013 Yılının En İyi Gerilim Filmi
= 2013 yılının en iyi korku filmi Conjuring'di.
http://kilavuzkarga.blogspot.com.tr/2014/12/2013-ylnn-en-iyi-filmleri-pozitia.html




* OldBoy'da da böyle geçişleri vardı Chan Wook Park'ın. Özellikle Mia Wasikowska'nın Nicole Kidman'ın sarı saçlarının savrulan başaklara dönüşümü muhteşemdi. Çocuk parklarında olan dönen oyuncak'ta geçen gece sahnesi ise Mia'yı havalandırmış ve sahneye büyük güzellik katmış. Sahneler çok iyi planlanmış, Planlar özenle çekilmiş. Film hiç konuşulmasa, planlar aksa izlettirir kendini, fragmanında neden bunları göstermeyip, saçma sapan diyaloglara yer vermişler anlamadım.
* Sahnelerin su gibi aktığı, şiir gibi ahenklendiği, inci gibi dizildiğini de belirtmeden geçemeyeceğim.







* Senaryo 1 Sinematografisi 9 olan filmler.

* Nicole Kidman en küçük rolünde bile aşiftelik yapıyor ya, inanılmazı başardı bu rolle, rekora koşuyor.

* Drakula'nun yazarı İrlandalı yazar Bram Stoker'a saygı duruşu.
- spoiler-
Filmin ana karakterlerindeki öldürme, kan, ve vahşet duygusunu örtüştürdüğümüz bir soyisim stoker.
Prison Break dizisinin senaryosunda oynadığı oyunlar ile bize zekasını ispatlayan senarist, Wentworth Miller, burada Dexter tipli bir katil portresi çiziyor. Vanpir filmlerinde oyunculuğu ile de ünlenmiş senaristimizin böyle bir gönderme yapması, kendi sinematografi açısından gayet tutarlı bir davranış.


* Yönetmen dehşet sahneleri çekmede kısıtlandığını hissettiriyor film. Kore sineması bu konuda çok daha acımasız sahnelere sahiptir ki özellikle Chan Wook Park: Kumun altından çıkan ağır spoiler şey, vahşice öldürülenler, avlanan kuşlar gibi filmin öğeleri daha farklı gösterilebilirdi. Sanırsam yapımcılar biraz daha yumuşak anlatılmasını istemiş.



* Filmin kurgusunda kullanılan ayakkabı ve ayak çekimleri:





=  "It is my nature" filmleri:
Crying Game filminde, Orson Welse'in Şahane Ambersonlar filminde, ve hatta bizim yerli bir filmimizde anlatılan meşhur Ezop'un akrep ve kurbağa hikayesi filmde bir başka diyalogla ifade edilmiş. Film'de doğasında olan değiştiremeyeceği ırsi hastalığı için bunu söylüyor:
"Nasıl bir çiçek olduğu rengi seçemiyorsa, biz de olduğumuz şeyden sorumlu değiliz. Onu özgürleştirdiğimizde bunu anlarız."

* Çocuk Üzerine hep düşündüğüm hep yazmak istediğim tiradı atıyor Nicole Kidman:
Biliyor musun, çoğu zaman neden çocuk yaptığımızı merak ederdim. Ve vardığım sonuç şu ki bir noktada hayatlarımızdaki bazı şeylerin geri getirilemez bir biçimde zarar gördüğünü fark ediyoruz.
O yüzden biz de her şeye tekrardan başlıyoruz. Geçmişe sünger çekiyoruz. Sil baştan başlıyoruz. Sonra da çocuk yapıyoruz. "Benim yapamadığım şeyleri yapacaksın." dediğimiz küçük kopyalarımızı. "Başarısız olduğum konularda başarılı olacaksın." Çünkü bu sefer her şeyi doğru yapan birini istiyoruz. Ama ben hariç. Şahsen ben, hayatının altüst olmasını görmek için sabırsızlanıyorum.
India (bu nasıl bir isimdir ya) kimsin sen?
Senin beni sevmen gerekiyordu, öyle değil mi?

Hiç yorum yok: