The Congress

The Congress 2013
imdb66

* Stanislaw Lem’in çok iyi bulduğu temanın (romanın) olmamış denilecek filmi.

*  Geleceği kimyasallarla şekillendiğini anlatan bir distopik film.

* Yılın yetişkinler için animasyon filmi.

* Yılın en farklı bilim kurgusu.






* Film iyi bir bilimkurgu fikri üzerinden kurgulanmış.
Uyuşturucuyu tercih eden insanların bir çoğunun nedeni hayattın acı veren gerçeklerinden kaçmaktır. Sefalet içinde olanlar, acı çekenler, huzursuz mutsuz olanların kaçı böyle bir ilaç olsa ve hayatının gerikalanını böyle bir rüyanın içinde yaşamak istese kabul etmez ki.





Yönetmenin Vals in Bashir filmini seven biri olarak bu filmden çok hoşlanmadım.
Animasyonlarda geçişler hiç yaratıcı değildi. Bilinen şeylerle bu hayal dünyası şekillenmiş, kuşa dönmek, gökkuşağı. Çok fazla renkli olması farklı bir uyuşturucu ilaç kullanımını ifade edebilir.
= Robin Willams'ın What Dreams May Come filmindeki cennet tasfiri bence çok daha başarılı, özellikle uyuşturucu kullanımı söyrası böyle bir animasyon daha şık olabilirdi.
(Buradaki Cennet kavramında herkesin cenneti kendi istediği gibi olması iyi düşünülmüş
Robin Williams bir empresyonist hayranı olduğu için cenneti de empresyonist bir tablo)

Gökkuşağı yol, yanda rengarenk dalgalarda yüzen yunuslar...
Uyuşturucunun etkisi ile renk cümbüşü bir dünyaya geçiş.
Herkesin istediği ünlüde gözüktüğü, isterse elvis, isterse ingiltere kraliçesi olduğu salonlar. Ari Forman burada kendi çizgi dünyasının tadını çıkarmış. Vals in Bashir'de de böyle bir fantazi sahnesi mevcuttu. Ama filmin geneli savaş, zulüm, katliam kasvetinde geçtiği için bu filmde biraz daha özgür takılmış rahatlamış gibi.






Robin Wright’nin kendi sinematografisinden ve sinemada eriyip gitmesinden yola çıkılması filme farklı bir orjinallik katmış diyebilirim (Sinema da epik tiyatronun yabancılaştırma efekti kullanımı). Film Robin’in sinematografisi ve yapıncılarla ilişkileri üzerinden sinema endüstrisine hafif bir eleştiriyel bakış da getirilmiş.

= Benzer film simone (bunu seven bunu da sevdi)
= Matriks hafif tadı bu dünyanın bir sanal dünya olduğu, gerçeklerden kaçtığımız bir yaşam yeri olduğu iması vardır ya, işte buradaki insanlarda bir hapla gerçeklerden kaçıyorlar.

Herkesin herkes olduğu bir sanal dünya ile anlatılmış bu filmde, Robin ise her tarafta genç hali olmasına rağmen yaşlı bedeninle barışık ortalıklarda gezinmekte. Buraya en büyük defansı gösteren kişi o, zaten para söz konusu olmasa bedenini de kiralamayacaktı ya.
Oğlunu da bu konuda iyi yetiştirmiş bir anne o. Ki oğlu sağır ve körlüğe doğru giden bir hastalıkla mücadele etmesine rağmen bu sanal, uyuşturucu dünyasını kabul etmiyor. Annesi gibi duruşunu korumak istiyor.

* Filmin sonu bu duruş'u koruyup korumama üzerine.

* Gerçeklikten çıktıklarında açlık ve sefalet tüm çıplaklığı ile ortaya çıkar, bu geçiş fena değil. İleride çok kullanılacaktır gibi geldi bana, bu konunun avangartı olacaktır.

* Paul Giamatti'nin sakalı nasıl sakaldı öyle ya. Koca doktoru hacı bakkal yapmışsınız. 


* Film ne popüler sinema seyircisine yaranabilmiş, ne de sanatsal filmseverlerin düşük ritimli filmi izleyebilme sabırlarını değerlendirebilmiş. Yani yönetmen biraz zaman kullanımı konusunda daha bağımsız olabilseymiş bence daha iyi bir film ortaya çıkabilir miş.
= Belki de bir "Bir Zamanlar Amerika" filmi gibidir, uzun versiyonu çıksa bir baş yapıt olabilir. Belki. 

Filmin Hatunu:
Robin Wright
* Nudografisi olmayan ve sinematografisinde çok seçici davranan aktrist bu filmin animasyon sahnelerinde vücudunu sergileme konusunda cüretkar davranabilmiş.

Hiç yorum yok: