Tsubaki Sanjuro

Tsubaki Sanjuro
imdb82
1962
Yojimbo II
Akira Kurusawa Başyapıtlarından
Sinema otoriteleri taradından Yojimbo'nun devamı olarak değerlendirilir.
Toşiro Mifune üstat gene omzunu seyirte seyirte kötü adamları haklar.

* Akira Kurusawa'nın en çok "Yedi Samuray" filminde gördüğümüz mizah bu filmde de yer yer kendini gösterir.

* Akira Kurusawa Kovboy sinemasından etkilendiği ve yön verdiği bir başka filmidir.
* Toşiro Mifure'nin Yojimbo'da olduğu gibi yanlız, soğukkanlı, sert mizacının altında iyilik sever, kötülere karşı acımasız, çok zeki, çok yetenkli samuray (Ronin) karakterini burada devam ettirir.



* Filmin mizahı, 9 kişi valiyi kurtarmaya kendilerini adarlar. Sanjuro bunlara yardım etmektedir. 9'u da çok becekrizdir. Sanjuro bunlara yardım edeyim derken tüm işi yapar, 9'u da sadece onun ayağına dolanmakla kalır. Bu bile başlı başına filmin temasında mizah olarak yükselir.
9'u kendi aralarında konuşurken "bu dokuzumuzun onur savaşıdır" türü her cümle kurguklarında asıl onur mücadelesini veren Sanjuro, "bunu dokuzumuz beraber olursak becerebiliriz" dedikçe de tüm işi yapan Sanjuro haklı olarak hep "On" olarak cümleyi düzeltmeye çalışır.
Filmin ortasına doğru o dokuz kişiye valinin eşi, Sanjuro'nun adını o dokuz kişiye sorduğunda bakışlar da çok komiktir. Çünkü adını bile bilmemektedirler.

* Akira Kurusawa elbette bu filmde kovboy sinemasından etkilenmiştir,
Ama bu filmlerinden sonrada kovboy filmlerinin de değişmesini sağlamıştır.
Özellikle yukarıdaki gibi bi mizah, kendisinden sonraki kovboy hatta spagetti vestern filmlerinde çok sık görülmeye başlar.

Film +12'dir çünkü kılıç sahneleri çok kanlıdır.

* salt iyi salt kötü filmlerini çok sevmesemde, kötünün gerekçesinin iyi olmasına çok değer versem de dönem olarak değerlendirirsek çok çok iyi bir filmdir.

* Film matematiğine Kurusawa çok iyi uyduğunu gördüğümüz bir filmdir. Yojimbo'nun devamı bir film çekse de giriş sahnesinde mükemmel bir karakter tanıtımı yapılmıştır. Filmin hızlı başlaması, süpriz çıkışları da artıları arasındadır.

* Kılıcı Kınından çıkaran değil
Kılıcı Kınında tutabilen ustadır, erdemlidir mesajı filmden çıkanlarda bırakılmak istenmış.
Hem de son monologta... Akira baba büyüksün diyorum!

Hiç yorum yok: