Nightcrawler

Nightcrawler
2014
imdb80

* Yılın Medya Eleştirisi
Filmdeki aşağıda yazılan replik filmin türünü ve tümünü anlatır nitelikte:
- Bu görüntülerin ne kadarını gösterebiliriz?
- Yasal olarak mı?
- Yok ahlaki olarak, tabi ki yasal olarak!






* Filmde en büyük handikap, Rene Russo ablamızın o gece o tehditi yiyip yemediğini yönetmen tarafından cesurca çekilebilecek bir sevişme sahnesi yerine, sosyopat üstadımızın filmin ilerleyen dakikalarında, "artık dışarıda yaptıklarımızı senin evinde de yapmak istiyorum" diyaloğu ile vermesi bence. Bu üçlüden hangi faktör bu konuda geri atmalarına neden olduğunu bilmeden yazıyorum, lakin Rene Russo'nun daha önce fora olması, Jake Gyllenhaal'ın oyunculuk disiplinini göz önünde bulundurduğumuzda, büyük ihtimalle yönetmenin bunu böyle kotarmak istemiş ve bu çekimden korkmuştur. 



* Özel televizyonlar sadece Amerika da değil, Kuzey Kore ve Suudi Arabistan gibi istisnai ülkeler dışında çoğu ülkede buna yakın bir yozlaşmayı barındırmakta.
Akdeniz'in kuzey kıyılarını oluşturan avrupa ülkelerinin ne kadar kötü yönetildiklerini de hükümet prangadalarnın devlet televizyonlarından yapılmasından direk anlaşılmıyor mu... Bu devlet televizyonları gerek vizyon sahibi insanlara kapılarını açmadığından farklı durumda değiller ülkelerindeki yozlaşmış özel televiyonlardan.



Kalkınmış ülkeler bu durumdan nasıl kurtulduklarına dair iki örnek var: 
1 - Ya ingilizler gibi bağımsız bir kamu televizyonu BBC böyle belgeselcilere, sivil toplum örgütü gibi çalışan yapımcılara kapılarını açacak ve Hükümet'in tüm dizginlerinden kurtaracak bir TV olacak.
2 - Ya da ciddiyetin büyük firmalarca finanse edildiği, reklam pastasının disiplin ettiği Amerika'daki gibi bir sistem oluşacak.
Yoksa işler böyle sarpa sarar, ve acun kafasındaki adamlar daha çok medya patronu olurlar.

* Bir sosyopat'ın legal olarak yapabileceği sektör  medya sektörü olduğunu anladığımız film.

* Jake Gyllenhaal, çok iyi bir sayko karakter çıkarmış. Psikopat tiplerin oyunculuk olarak iyi çıkarılmasını seyirci ve sanatseverler seviyor. Cem Yılmaz'ın organize işler de belki de bu yüzden kasmış, böyle bir rol teklif edinlince, yazarın düşündüğünün önüne geçen bir oyunculuk sergilemiştir. Robert De Nero'nun çok sevdiği ve hatta senaryoları yazılırsa, şu şu ünlü suçlularını biyografilerinde de oynarım diyerek yem attığı
bir roldür bu. Seveni çok sever... En poker suratlısından (Psycho'daki Anthony Perkins) en kanlısına (Rezervuar Köpeklerindeki Michael Madson), en avamından (Robert De Nero - Taxy Driver ya da Cape Fear 'Korku Burnu'), entellektüel bir psikopat olan Anthoni Hopkins'in oynadığı Hannibal Lecter karakterine kadar sinema tarihinin unutulmazlarıdır bu caniler. Ve oyunculuğunu farklı çıkaranları unutmaz, sinema.

Jake Gyllenhaal'de karakteri için büyük bir çalışma yapmış, konuşma şekli, hiç gözünü kırmadan
(mecazi demiyorum karakteri için böyle bir şey denemiş ve film boyunca hiç gözlerini kırpmamış) tehditler savurması, film için zayıflaması, repliklerini tiyatroda uzun uzun çalışması, etüt etmesi...

* Payko, Sosopat, Cani sevenler için sinematografilerine ekleyebilecekleri, farklı konusu olmasıntan ötürü zevk alabilecekleri bir film.


Hiç yorum yok: