Sicario




Sicario 2015
imdb:76

* Yılın Polisiye Gerilim Filmi

* Yılın En İyi Silah filmleri arasında

Çok ödül adayı olup çok az ödül alan nadir fimlerden.
136aday12ödül alabilmiş 3OscarN

* Karakterlerin kalın çizgilerle çizildiği ve karakterler arasında çatışmaların da bu babda çok güzel yazıldığı bildiğimiz aksiyon klişeleri barındırmayan Mafya çökerten Amerikan Polis Teşkilatı veya Ajan filmi. 

* Filmin müzikleri gerilimi seyirciye çok iyi yansıtmış. Düşük ritmli orkestra eşliğinde kaydedilmiş melodiler büyük ihtimalle bu film için bestelenmiş orijinal eserler. 

* İdealist ve kurallara önem veren FBI ajanı Emily Blunt;
Sınır dışı operasyonları yapan tam yetkili,
Kural tanımayan,
Sonuç odaklı çalışan,
Kadrosunda alakasız  personellerin de bulunduğu,
Sahadan asker çekme yetkisini kullanan,
Ağır silah, helikopter ve zırhlı araç konusunda sonsuz yetkili CIA ajanının çatışmalarını çok güzel bir şekilde seyirciye aktarmış bir film Sicario...

* Karakter tanıtımında Emily Blunt'ı bir baskın operasyonunda izleriz. CIA ajanımızın karakter tanıtımında ise giyimine kuşamına dikkat etmeden ve hatta parmak arası terlikle üst düzey toplantıya katılması bu iki karakter arasında ciddi çatışmaların olacağının sinyallerini veren sekanslar olarak seyirciye başarılı olarak işlendi.

* Görüntü yönetmeni de çok güzel iş çıkarmış. Mafya Babasının kısa kesmelerle zengin yaşantısı. Halkın pis ve kirli batakhaneleri, Askeri üssün keskin köşeli yapıları, ajanların toplanma yerlerinin tahmin edilemez farklılıkları...

* Film gerçekçi bir Birleşik Devletler politikası operasyonunu eleştiriyel bakışına sahip.


* Kolombiya uyuşturucu karteli Esobar'ın yerini Meksika Uyuşturucu kartellerinin doldurmaya çalışmasından rahatsız olan Meksika hükümeti ve CIA birlikte bir operasyon düzenliyorlar.
Amaç uyuşturucu ticaretini yok etmek değil tabi ki... Kendi kontrolleri altına almak.
Bununla ilgili çok iyi filmler var. Bir dönem uyuşturucu trafiğini bizzat USA ajanların yönettiğine dair şu filmi tavsiye ederim konu ile bağlantılı:


Kill The Messenger 2014
imdb:70










Ya da Nixon döneminde savaş sonrası travmayı uyuşturuyu destekleyerek düşüreceklerini düşünen
hükümetin uyuşturucuyu destelediklerini anlatan bir film olan İnherent Vice'da bunu destekleyen bir şey.

Sonuçta CIA bir suçu ortadan kaldırmaktansa o suçu Amerika'nın çıkarları doğrultusunda kullanılmasına çalışır. Ülkelerin dostluğu diye bir şey yoktur. Ülkelerin ortak çıkarları vardır. Bunu bir gün anlarsak dış politikamız daha bir düzene girer.


Hiç yorum yok: