Babel


Fas'ta gösterime girip girmediğini merak ettiğim filmdir. Onlar da bizim gibi "bizi geri kalmış bir ülke gibi gösteriyorlar, nerede çirkinlik varsa gelip onu çekiyorlar" şeklinde yakınsalar haklılar. Japonlar Tokyo'da gökdelende oturur, Amerikalılar en yüksek DNA kalitesinin insanıdır da Fas denen ülke insanı keçi çobanlığı yapan bedevilerden mi ibarettir? Filmin üç sacayağından birinin Fas yerine Türkiye olduğunu ama İstanbul yerine geri kalmış bir yerde (şimdi hangi ilin adını yazsam oralılara ayıp etmiş olacağız) geçtiğini düşünün. Galiba bütün Ortadoğu'nun kaderi bu. Doğu Avrupa'da geçen filmler ülkenin başkent sokaklarında geçer de Ortadoğu, Kuzey Afrika'daki filmler niye hep o ülkenin taşrasında geçer?

O bir yana, casting konusunda takdirimi kazandığı çok yönü var. İbrahim'in, Yusuf'un tipi, Meksikalı bakıcı kadının ve Meksika düğünündekilerin tipi, Japon gençliğinden örnekler Emir Kustarika filmlerindeki gerçeklikteydi. Acaba dedim bu filmde de Kustarika'nın yaptığı gibi gerçek hayatta o vasıfta olan birilerini mi bulup oynatmışlar. Lakin Amerikalı turist çift Amerikalıların dahi "fevkalbeşer güzellikte ve yakışıklılıkta bulduğu iki tip. Yüzde 80'ini obezlerin oluşturduğu bir ülkeye geçilen bu kıyak nedir? İsyanım çifte standarda.

Hayır dandik bir film olsa elimi oynatmayacağım, bu kadar nitelikli bir film yapan yönetmenler, yapımcılar bu hususları niye böyle çifte standartçı şekilde ele almış onu anlamadım.

(Ekşi Sözlük entry #10276974 tarih:2006-11-17 saat:15:26:35)

Hiç yorum yok: