G.O.R.A.


Sadece `Turist Ömer Uzayda` filmine bir saygı filmi değil aynı zamanda `Battal Gazi`, `Kara murat` filmlerine bir saygı filmidir.

Arif karşısındaki Goralıların büyük oranda batıyı temsil ettiği filmdir:

Goralılar Arif'in karşısına turist olarak çıkarlar. Arif ise yerli bir halı satıcısıdır.

Goralılar birbirlerine isimlerini söyleyerek selam verirler. Tıpkı Dallas'ta: "Bobby, Jack, Sue Allen" der gibi. Arif ortamlara destursuz girer. Bazen de "Selamın aleyküm" diye girer.

Goralılar teknolojik olarak çok ileride oldukları halde Arif kadar cep telefonu düşkünü değildirler hatta akıllarına bile gelmez.

Gora'da krallık vardır, lir çalınır, seremoni müziği batı tarzıdır. Arif göbek atar, oynar.

Goralıların hepsi haddinden fazla uzun boylu mütenasip uzuvludur. Arif onların yanında kısa boylu, bıyıklı haliyle fazlasıyla Türk kalmaktadır.

Arif, Gora sarayının prensesini kendisine aşık eder ve yurduna getirir, bizden biri yapar. Tıpkı Battal Gazi, Kara Murat'ın prenses Maria'ları Müslüman etmesi gibi.

Goralılar insan ayrımına ve kölecilik düzenine yatkındırlar, tıpkı batılı Avrupalılar gibi. Arif robot-uzaylı ayırmadan herkesle kanka olur, Keloğlan misali.

Filmin sonunda Goralıların hala, yenge, elti gibi kavramlardan haberdar olmadıkları da anlaşılmaktadır. Tıpkı batılılar gibi.

Gora'nın en kötü komutanı ile Türk kahramanı aynı kişi canlandırır. Tıpkı Kara Murat'la kara şövalye gibi.

5 yıl sonra gelen edit: mavi renk uzaylının Arif'i hapishanede ziyaret ederken gardiyana dönüp "bunlara ne ekmek ne de su verin!" diye bağırması, ardından Arif'e göz kırpması doğrudan doğruya Battal Gazi ekolündeki filmlere yapılan bir göndermedir; örneği boldur. Onu yazmayı unutmuşum.

5 yıl sonra gelen başka edit: yine Battal Gazi-Kara Murat geleneğine uygun olarak Arif sadece Türkçe konuşmaktadır ancak nasıl oluyorsa diğer insanların hepsi de Türkçe bilmekte ve birbirleriyle dahi Türkçe konuşmaktadır. Hatta bu tezat filmde özellikle filmin başında göze sokulmuştur.

(entry #6451322 tarih:2004-12-08 saat:08:31:47)

1 yorum:

kilavuzkarga dedi ki...

Eline sağlık ortak çok güzel olmuş...