Everest

Everest 2015
imdb71

Yılın doğa gerilim filmi denilebilir.

Dağcılığın ne kadar zor bir spor olduğuna dair başarılı bir film. Sinamatografik olarak zayıf olsa da bir konu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Konu sadece dağcılık değil üstelik. Konu 8000metre'den sonra insanın yaşamasının mümkün olamayacağı bir yere insanların ulaşma mücadelesi.


Everest çıkılması en zor dağ değil, fakat dağcılık konusunda çok başarılı olmayanların bile hayali
olduğu için tam bir ölüm diyarı:

http://dunyalilar.org/everestte-olu-vucutlar.html




* Film 11 Mayıs 96 yılında Everest'e tur düzenleyen iki şirket (Yeni Zellanda ve Amerikan) şirketi arasındaki rekabetin yol açtığı bir faciayı anlatıyor.
https://dogayakacis.com/2014/05/01/everest-faciasi-10-11-mayis-1996/
.

Öncelikle Carl Sagan'ın Soluk Mavi Nokta yazısını okumanızı tavsiye ederim:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Soluk_Mavi_Nokta

Dünyamızın yaşanır ve güvenli bölgelerinde birbirimizle didişirken ve parayı bulduğumuzda dünyamızın kaynaklarını hızla tüketirken farkında olmadığımız bir şey var. Dünyamız da bile bize hayat tanımayan yerler var. Oksijenin az olduğu ve ölüm vadilerine sahip dünyanın çatısı diyebileceğimiz bu zirve buna iyi bir örnek. İnsanlık bu dünyadan vaz geçtiğinde başka gezegenlerde koloni mücadelesi verdiğinde hiç de huzurlu olamayacağını net bir şekilde anlayabiliyorsun. Marslı filmi ile bu film arasında bu bağlamda ciddi bir benzerlik bulunmakta bence.



Dağcıların Everest'in eteklerinde daha yaşanabilir bir yere ulaştıklarında edindikleri huzur, onların dünyamıza verdiği değeri katlayarak arttırmıştır büyük ihtimalle. Belki de bu yüzden çok gezen bilir...

Hiç yorum yok: