Leviafan





Leviafan
imdb76
2014

* Yılın Fotografik filmi
* Yılın Rus filmi

* Mekana çekilen filmler = Ömer Kavur'un Bolu Göynük'te gördüğü bir saat için çektiği Akrebin Yolcuğu filmi gibi. Bazı yönetmenler keşfettikleri bir yer ve şey üzerinden filmi kurgularlar. Burada da sahilde duran balina iskeleti bulan yönetmemimiz. Bu mekanda adli bir hikayeyi anlatmıştır.
Filmin yönetmeni Andrey Zvyagintsev'e ben Rusyanın Nuri Bilge Ceylan'ı diyorum.


Bu iki fotografik filmler çeken yönetmen arasındaki yarışta Nuri Bige Ceylan galip gelmiştir.
* En iyi yabancı dilde Oscar - Altın küre ve BAFTA film adayı olsa da, Cannes'de ve bir çok bu tür sanatsal filmlere prim ve ödül veren yarışmada Nuri Bilge Ceylan'ın Kış Uykusu filminin gerisine düşmüştür.

* Nuri Bilge Ceylan hiç de öyle siyasi ve sistem eleştirisi yapabilecek cesarette bir yönetmen değildir maalesef. Aslında bu yarışta Andrey'in hakkı yenmiştir. Çünkü o siyasi yozlaşmayı, kurumların taşrada nasıl erki baskıcı ve kendi çıkarlarına kullandığını anlatmış cesurca.

* Aslında Rusya'nın kuzeyindeki çürümüşlüğü sadece bir Balina iskeleti ile anlatmamış yönetmen. Siyasi erkin anlamsızca halkı ezdiği bu taşrada halkın bölgeyi yavaş yavaş terk etmesini taka iskeletlerinden, ahşap bina iskeletlerinden de pek ala anlayabiliyorsunuz.

*  Tarkovsky ekolinden gelen yönetmen, rahip aracılığı ile de güzel bir din eleştirisi getirmiş.

* Filmde bir de kadın gerilimi söz konusu.
Sistemin dini kullanışı ama bireyi nasıl acımasızca eleştirdiğine değinmişler. Zaten filmin adı da İncil'de bir canavarın adı.


Hiç yorum yok: