Mısır Adası - Corn Island




Simindis Kundzuli
Mısır Adası
Corn Island
imdb78
2014
Gürcüstan Filmi

İlyas Salman Filmi








"Eksi'de çok güzel yazmışlar. Şu hayatta en değerli, en kutsal, en saygı duyulası şey nedir diye sorsalar "EMEK" derim."
Bugün ben doğum günlerini sevmem dediğimde bu cümleye yakın bir şeylerle süslemek istedim. Tam da anlatmak istediğim şey buydu gerçekten. Bu film emeğe dair bir filmdir.


Akira Kurosawa, Dersu Uzala (1975)  filmini çekmeden önce başarısız bir kaç filmi yüzünden ekonomik bir zorluk yaşar. Başka işlerde çalışmak ister ama kimse onu işe almaz - alamaz. Tam bu sırada Brejnev Kominist Sovyet Birliği'nden bir teklif gelir. Brejnev, "insanın insanla mücadelesi bitmiş artık insanın doğa ile mücadelesi başlamıştır" mottosunu ortaya atmış ve bunun propaganda filmini çekmek için büyük ustaya teklif getirmiştir. Bu film aynı zamanda insanın doğa ile olan mücadelesinin de bir baş yapıtıdır.



* Konusunun devridaim olduğunu böyle gelmiş böyle gidecek şeklinde ima eden filmler:
Evet, burada İlyas Salman adaya geldiğinde daha önce o adada bir şeyler yapıldığına dair izler bulur. Filmin sonunda ada sular altında kalır ve sonra tekrar suların çekilmesi ile ortaya çıkar. İşte yeni gelen adam da İlyas Salman'a dair bir şeyler bularak bunun bir devridaim olduğu izlenimini bize verir.

* 1992 yılında Sovyetlerin dağılması ile birlikte Abhazya ile Gürcistan arasında büyük bir savaş patlar. Bu savaşta 20 bin insan ölür ve 250 bin insan göç etmek zorunda kalır. Rusların desteği ile Abazlar Gürcistana karşı büyük bir zafer elde etseler de sonuç değişmez sadece savaşı şiddetlendirir ve daha kanlı geçmesine yol açar. Bu film işte bu savaşın orta yerinde savaştan kaçan yaşlı bir çiftçi ile torunu arasında geçer.
- Bu toprak Gürcistan'a mı ait dede?
- Bu topraklar yaradana ait...







Hiç yorum yok: