Something The Lord Made


Something The Lord Made
imdb83
2004

Açık Kalp Ameliyatları Nasıl Başladı?
Bir doktor daha doğrusu bir Cerrah sayesinde mi?
Yoksa sıradan - zenci - fakir bir marangoz sayesinde mi?

Doğru cevabım her ikisi de olduğunu biliyor muydunuz?



* 1900'lerin ortalarında, "Mavi Bebek" hastalığı denilen bir hastalığı açık kalp ameliyatı yaparak iyileştirdiği düşünülen Dr. Alfred Blalock'un bu başarısının arkasında zenci olduğu ve okuyamadığı için gizli bir kahraman olarak kalmak zorunda kalan Vivien Thomas vardır. Bu film işte onun Biografisi yani inanılmaz bilim hayatının özeti.

* Bir Shawshank Redemption olamaması talihsizliğini tek bir nedene bağlıyorum,
o da bir sinema filmi değil HBO için çekilen bir TV filmi olmasına.





* 1930'lar amerikasında zencilerin sadece işçi olduğu bir dönemde, doktor olmak isteyen bir zenci marangozun ufku açık, yeniliklere karşı mücadeleci bir doktorun laboratuvarında çalışmaya başlamasıyla başlıyor film.
YEtenekleri bir çok şeye çare oluyor. Belki de en önemli  Medikal Makine ve Alet tasarımcısı Vivien Thomas. Çünkü o aletleri tasarlamasa o ameliyatlar gerçekleşemez. VE tüm ameliyatların ön çalışmalarını (hayvan deneylerini kendi elleriyle yapıyor)

Hem de tüm ırkçı hareketlere maruz kalmasına rağmen.





2004 yılı çok iyi biyografilerin çekildiği bir yıl:
- Hitlerin son anlarını anlatan Çöküş - Der Untergang
- Ötanizi hakkının elinden alınma mücadelesi veren Bardem'im canlandırığı hastanın biyografisi
İçimdeki Deniz - Mar Adentro
- Hollywood ayağında ise: Ray Charles - Alexandre - Peter Sellers - Peter Pan'ın yaratıcısının ve Atlantiği ilk geçen pilotun biyografileri vardı.
Film olarak çekilmemesi büyük talihsizlik, çünkü bu gerçekleşmiş olsaydı  yukarıda bahsettiğim biyografilerin arasına adını altın harflerle yazdırabilirdi.




Filmi saran atmosferde 20. yüzyılın başlarındaki Amerikan ırkçılığı - İkinci dünya savaşı sonrası ekonomik buhranı yer alıyor. Filmin hikaye örgüsünde ise, her türlü imkansızlığın yıldırmadığı insanları, ırkçılığın tetiklediği ihanetleri çok ince detayları ile işlenmiş.



Yan hikaye'de ezilen zenci kardeşinin mücadelesi ve onurlu duruşu, ardından kaybettikleri de önemli mesajlar vermiştir izleyiciye.
Kendisi de sık sık (sahibine patronuna yani) doktora rest çeker. Ve bunların pek çoğunda zenci olması sebebiyle kaybettiği haklarını geri almayı başarır.
Ama o da sonunda buna yenik düşecek ve en son büyük hakaret ederek baş hekim seviyesine gelmiş ustasını terk eder.
Abisi de onurlu bir mücadele etmiş, yıllar sonra tekrar öğretmen olma hakkını elde etmiştir. Ama öyle onurludur ki okula geri dönmez.
Lakin Vivien gurur yapmayı bırakır ve ne pahasına olursa olsun gurur duyacağı şeyleri yapmaya devam eder. Ödülünü de ölümüne çok yakın bir zamanda alır ve hayata insanlığa son golünü atar.

Abisinin yolunda gitmeyerek kırılma yaşayan sağlıkçımızın filmin sonundaki onura edildiği sahnede gözyaşlarımızı tutamayız bu yüzden.


Sağlıkta benzer hikayeler duyuyoruz. Hacettepe'de yaptığı yan dal ile çok güçlü bir duruma gelen bir doktorun nasıl top sakal ile ilgili yönergeyi değiştirdiği hikayesi sevilen bir hikayedir tıp camiasında. Ben böyle güçlü sağlıkçıları seviyorum.

Bu fotoğraf filmde bizim içimizi en çok acıtan başarı fotoğrafında asıl mimarın bulunmadığı sahnenin gereçek fotoğrafı. Ameliyatta bulunan herkes var bu fotoğrafta. Bir kişi hariç.
Zenci olduğu ve belki de doktor olmadığı için :
VİVİEN THOMAS

Evet, bugün yapılan kalp ameliyatlarının önderleri olan bu iki büyük bilim insanını böyle güzel bir film ile de onurlandırılmış. Her doktor adayının ve hatta her sağlık neferinin izlemesi gereken bir başyapıt.

Bu yüzden bu yıl Tıp Bayramında Kırklarelinde bu filmin gösterimini yapmayı planlıyorum.

 - Ağır Spoiler  -

Filmin en önemli anına dair bir viki bilgisi:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Vivien_Thomas
"1976 yılında Johns Hopkins Üniversitesinde düzenlenen bir tören ile onursal Doktor unvanı verilmiştir ancak bürokratik nedenlerle bu fahri unvan tıp alanında değil de hukuk alanında verilebilmiştir. Yine de bu durum, beraber çalıştığı tıp doktorlarının ve personelinin kendisini Dr. Thomas olarak çağırmasında bir engel oluşturmamıştır."



Hiç yorum yok: