Ben de karga... Kılavuzkarga!


Skyfall 2012
imdb78

* Film sinemaya saygı duruşuyla başladığını düşünüyorum.
Gölgeden, yüzün gözüktüğü ışık hüzmesi, Bogart filmlerinden beri çok sevilen bir görsel anlatım.

* Filme göre "Baharat Ülkesi Türkiye - Gökdelenler Diyarı Çin" mesajı verilmiş.







Film Bond Tarihinin en iyi Bond Şarkılarından biri ile giriş yapıyor:
(oscar'ı da aldı)




* 2012 en çok Hollywood sinemasında en çok Türkiye'nin geçtiği dönem olabilir.
Oscar filmi Argo dahil bir çok filmin kısa süreli platosu oldu Türkiye.
Keza Taken 2 : http://kilavuzkarga.blogspot.com/2013/03/taken-ii-2012-imdb62-takip-istanbul.html

* Filmin alttan alta verilen, İngiliz emperyali mesajları: -eksi- den:

Emperyal sermaye, geçtiğimiz yıl ciddi anlamda yoğun gövde gösterisi sergiledi. Önce şubat ayında altın show'u yapıldı. http://www.trthaber.com/haber/ekonomi/ingiltereden-altin-sovu-27091.html
2012 londra olimpiyatlarındaki birleşik krallık gövde gösterisi ile birlikte İngiltere'nin dünyaya "yıkılmadık, direniyoruz" mesajı vermeye çalıştığı bir başka konu da bu film.
Filmin başından (kötü adamın audi, bond'un land rover'a binmesi. bond'un trende greyderle vw arabalarını ezmesi v.s.) sonuna, sponsorundan soundtrack'ina kadar verilen mesajların hiç arkası kesilmiyor. Sürekli bir mesaj verme kaygısı ve çabası var. Film, kesif ingiliz geleneği ikonları ile dolu. Bunların yanında ise "Q" karakteri ile "çağa da uyuyoruz" mesaj veriyor elbette.
Filmin başındaki alman arabası kıyımı ile birlikte macau'da düşmanın para biriminin de eur olması (kavga sahnesinden sonra arkadaşı parayı kendisine uzattığında da 4 milyon eur'a değer vermiyor. Bir yerde o parayı aşağılıyor) göze çarpıyor.

Yeni bond hatunumuz var.
İnternette Bond filmine dair en çok ti fotoğraf onun üzerinden dönüyor.
Yapımcılar, Türkiye ortalamasını yansıtmak için çok büyük bir mücadeleye girmişler.

* ilk sahnede Bond'un hiç gelen jipe bakmadan partnerinin geldiğini hissetmesi ne kadar iyi bir işbirliği içinde çalıştıklarına dair karakter tanıtımı olmuş.



* Motorize ekipin çıkışı çok kötüydü. Keşke biri seleye dayanmış diğeri ayakta sigara içerlerken birden sigarıayı fırlatıp binse. Cuk otururdu.

* En az Gecit'a sahip Bond filmi. Bunun çok güzel dalgasını geçmişler. Telsiz ve Kişiye özel silah!
Q: ne bekliyorsun patlayan dolma kalem mi?

* Kilavuzkarga'yı bir sinema sitesi yaparsam kesinlikle yapacağım şeylerden biri filmlerin bulundukları yerleri Google Earth uzantılarınıı vermek. Oralarda fotoğraf çekenleri eklenmesini sağlamak.
Bu fikrin beni direk milyon dolar zengini yapmasını bile bekliyorum :)

* Filmin en saçma eleştirilerinden olan, Tren'in Sarayburnun'dan girip, Adana Varna Köprüsünden geçmesi... Sinema budur, sen çokyanlış gelmişsin, denilerek geçilecek bir konu.

Adana Varda Köprüsü, Adana ili Karaisalı ilçesi Hacıkırı (Kıralan) köyü'nde bulunan, yöre halkı tarafından "Koca Köprü" diye anılan köprü. Hacıkırı Demiryolu Köprüsü olarak ya da 1912 yılında Almanlar tarafından inşa edildiği için Alman köprüsü olarak bilinmektedir. Adana'ya uzaklığı karayolu ile Karaisalı üzerinden 64 km'dir. Demir yolu ile Adana İstasyonu'na mesafesi 63 km'dir.
Bu köprü Almanlar tarafından, çelik kafes taş örme tekniği ile yapılmıştır. 6. Bölge sınırları içinde bulunmaktadır. 1912 yılında hizmete açılmıştır. Köprünün yapılış amacı İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu hattını tamamlamaktır.
-Vikipedi-





Hiç yorum yok: