IpMan




IP Man 2008

* Evrensel bir anlatıyı, Ving Çun denilen bir Kung Fu çeşidinin felsefesiyle anlatan film... Erdemlilik konusunda kimsenin parmağına su dökemeyeceği Yip Man'ın yarı gerçek yarı hamaset kokan biografisi...

* Yip Man'ın bulduğu Ving Çun isimli dövüşün efsane ismi ise bittabi Bru

ce Lee... Yip Man'in öğrencisi...

* Filmin tek esprisi:

Bütün kasabadaki hocalara meydan okuyup hepsini dövdükten sonra son kalan hoca olan ip man i de dövmeye evine gelen adam ile evinde dövüşürken -sadece savunma yaparken- bisikletiyle ufak çocuğu gelir ve;


-baba, annem diyor ki
-karşılık vermezsen evdeki her şey kırılacakmış.


* Kafa Karıştıracak bir kaç şey: japon işgali, çinli masumiyeti filan. bunlara hiç girmeyelim en iyisi. bir işgal toprağı olarak gösterilen çin hala türkmenleri rahatsız etmekte gerçi. işin realite tarafı bu. ama film olayı kandırmaya ve kandırılmaya çok yer verir. bu yüzden filmde bir yanıltmaca/şaşırtmaca olabilir. detayını bilmiyorum. bildiğim birşey var ise çin'in aslında o kadar da masum olmadığıdır.

Şimdi bu cümlelerden benim anladığım şey "sovyetleri, o eşşek kadar iki abd atom bombasını siktiret ip man olmasaydı japonlar çekilmezdi, ip man, ip man." e haliyle filmi izlerken sıkıntı yaşadım. ama dediğim gibi dövüş sahneleri iyi, izleyiniz.
filmin çok takdir edilesi yanı ucuz milliyetçiliğe kaçmayarak, japon generali gayet sağlam bir karakter yapmasıdır. çin tarafında da, japon tarafında da kişiliksiz adamlar vardır. ve iki tarafta da ana karakterler kişiliklidir, adil bir dövüşle biter film.

* Bruce Lee ve Gerçek IPMan'in Fotoğrafı:



"bir adam hangi yolda gidiyorsa, o yol onun kendi seçimidir."

* Filmin bir ses efekti çok etkileyici hoş bir detaydı:
Haydut'un kulağına vuruyor bambu sopası ile IPman ve sırada bi çınlama duyuyoruz.
İşte bu çok etkileyiciydi...

Filmin Hatunu
Lynn Hung
Nanjing doğumlu bir çinli Model





Nudografisi:



Hiç yorum yok: