iron man 2


Iron Man 2 2010
z710070100

* Ben bu filmin adına bayıldım... Sinir oluyorum devam film
lerinin adlarını uzun bir cümle ile tanımlamalarına... Bondlarda mesela ipin ucu kaçmış durumda... Allah'tan imdb'nin"working title" diye bişii var

* Monako Formula 1 sahnesi filmin en iyilerindendi... Başlangıçtaki fuar şaşası'da fena diildi...
* filme iki tane iyi oyuncu daha eklenmiş
* yavaş yavaş olgunlaşan seribiri Scarlett Johansson

* Çizgiroman uyarlamalarının en iyisi Nolan'ların Batman'leri oldu bittabi... IronMan'in dengi Spiderman serisi ise bence bu son Ironman onlardan daha izleneybıl'dı... Transformers kepazeliğine hiç değinmek istemiyorum...

* Aksiyon filmlerinin "Cool Guys don't look back at explotions"
fenomeni

filmde iki tane güzel aksiyon komedisi var
* happy’nin tek bir adamla boğuşana kadar natalie’nin tüm binadaki adamları harcaması..
* element oluşturma sırasınd
a bulunan kalkanın borunun altına sıkıştırılması

* Film boyunca Paltrow'un mu yoksa J
ohansson'un bacakları daha güzel frikiklerini Johansson bir kuple önde bitiriyor gibi...

* Bence Mickey Rourke abimiz filme cuk oturmuş...

* AC/DC çalan filmler

* Epik göndermeler
Captan America'nın kalkanı
Thor'un çekici "Mjöllnir"

* eksi sözlük'ten güzel bir değerlendirme:

filmin konusu ve genel özeti...

1) dunya barisini ozellestiren ama serbest pazar anlayisi monopoliden ibaret olan ikiyuzlu kapitalist tony stark ile "muhim icatlar kamu malidir" dusuncesiyle birey haklarini gasp eden sosyalist abd hukumeti arasinda ideolojik surtusmeler yasanir, tony birkac espri yaparak tartismayi kazanir.

2) patent hakki gasp edilen rus fizikci ailenin drami akabinde, mickey rourke iskandinav heavy metal camiasinin kullandigi butun klip studyolarini ele gecirip, bol bol ateste demir doverek, kasli kollarinin ustune kivilcimlar sacarak arc reactor yapar. bu surecte her gunumuz moskovali fizikcisi gibi kalorifersiz apartmaninda yerde uyur, kuru bir somun ekmege talim eder, fakat onun da cani var, papaganiyla russian standart icip alem yaptigi da gorulmemis degildir.

3) tony stark sov dunyasinin buyusune kapilmistir, izmir fuarini yeniden baslatir. minority report 3'un setinden yuruttugu uc boyutlu holografik zamazingosuyla oynayacagina biraz osmanli tarihi okusaydi, koca imparatorlugu batiran zevk-u sefanin simdi kendi imparatorlugunu da tehdit ettigini gorebilirdi. ama tony stark bu, kitap okumaz, eksikligini de hissetmez. hadi onu gectim, rocky 4 de mi izlememis? arka planda havai fisek gosterisi olmadan karsidan karsiya gecmeye tenezzul etmeyen zevzek amerikali apollonun, fakir ama gururlu rus ivan drago tarafindan essek sudan gelinceye kadar dovulmesinde suphesiz izleyen icin nice anlamlar gizlidir.

4) gywnymwyeth paltrow, sanki ilk filmde bunlar kari koca ayarina gelmemisler gibi hala evhamli sekreteri olarak bu sefa pezevenginin arkasindan kosturup, "terli terli soguk su icme tony", "adam dovdukten sonra tasa oturma tony, uzerinde metal de olsa tastan soguk gecer, cir cir olursun, zirhinin icine sicarsan bir daha temizlemem bak" gibi serzenislerde bulunur. bir luzumsuz kadin karakter yetmiyormus gibi buna bir de skarlet yahonson isimli, filmde ne aradigi mechul, seksi bir sempanze eklenir.

5) tony stark'in giderek gariplesen davranislarinin arkasinda olumcul hastaligi oldugunu anliyoruz. hemen doktor houseu aradim, "could be autoimmune" deyince cat diye suratina kapattim. ne otoimunu, basbayagi paladyum zehirlenmesi bu. tony, sanki butun hayati boyunca hedonizmin dolambacli sokaklarinda audi'siyle hiz yapmamis gibi, ufak capli bir existansiyel krizden sonra kendini o bildik labirentlere atar ama bu sefer formula 1 yaris arabasiyla. hizli yasayan tony, daha hizli bir sekilde olmek istemektedir.

6) tony'nin kendisi dahil kimse o arabayi bizzat surecegini bilmezken, mickey rourke aylar oncesinden aldigi biletle yarisa gelir, piste girer, arabalari cizer, sansina bir tanesinin icinden tony cikinca da hic sasirmaz. "yerde ararken gokte buldum yarabbi sukurler olsun"un ruscasi yok mudur? essek sipasi sanki senaristlere bu dangalaklik icin rusvet verip bastan beri bunu planlamis. dayagini yer ama ingiltere'ye sadece 2-0 yenildigi icin sevinen zamane turk milli futbol takimi gibi, iron man'in kaportasinda biraz gocukler olusturmasi ona yetmistir, halinden memnundur. rakip silah sirketi hammer'in hasetinden catlamak uzere olan ceo'su, gelecek vaad eden bu yetenegi kesfedip sponsoru olur.

8) tony stark'in arkadasi albay, bu teknolojinin baskalarinin elinde oldugunu gorunce dellenen sosyalist abd hukumetini temsilen geldigi bir partide, kendi halinde karaoke yapan tony'e saldirir. sinema tarihinin en luzumsuz dost kavgasinda 25 milyon dolarlik masraf meydana gelir, ertesi hafta da harabeye donmus malikane acik arttirmada 49 bin dolara satilir. albay, stark'in fazladan yaptirttigi ama o parti senin, bu parti benim derken aldigi kilolardan dolayi artik giyemedigi kostumlerden birini, sanki kirk yildir o teknolojiyle hasir nesirmis gibi rahatca giyer, hava kuvvetleri ussune goturur, muthis karizma yapar, o gece asci patateslerin iyisini ona saklar.

9) tony, ertesi sabah harabeler icinde dunyanin en kotu hangoverini yasarken, telefondaki sigorta sirketi temsilcisiyle "haci dun iyi dagitmisiz ya" muhabbetine girerken bir baska zenci gelir. ortalik zenciden gecilmemektedir. guvenlik gitti ya, muzik setini, plazmalari falan goturmek icin akbaba gibi ususurler artik.topu topu nufusun yuzde 12'si bunlar ama rolleri kapmislar. nerede hispanikler, nerede uzakdogulular, nerede kizilderililer, hintliler? ustelik adi da nick fury. boyle zenci ismi olmaz. tyrone deshaw falan olmali. neyse, bir nevi deus ex machinadir bu abimiz, bes dakikada bir suru seyi aciklar: scarlet' stajyer ajandir, kendisi patron ajandir, tony'nin babasi kurucu ajandir, ataturk de degismez ebedi sef ajandir. ustune sir dolu bir sandik verir (tony icinden sisme ajan cikacagini dusunerek acmaya hemen yeltenmez), sonra da isim gucum var deyip gider. lan ne isiymis bu, kalip yardim etsene. illa karizmatik cikis yapacak.

10) bu noktada halen konuyu yeterince dagitamadiklarini dusunen senaristler, isin icine bir de "babasina kendini begendirememe" kompleksi katmislar. ne sanstir ki sandigin icinden mad mendeki silver fox cikiyor, eski bir bantta tam da oglunun bunca yildir aradigi sevgiyi kelimelere dokuyor. araya cerez niyetine katilan baba ogul yakinlasmasi sub plotundan tez bir sekilde kurtuluyoruz.

11) sandigin sirlari bitmiyor. stark'in izmir fuari plani, aslinda zamaninda babasinin emlak isindeyken tasarladigi ama ucuncu kopru tahmin ettigi yere yapilmayinca batan uydu kent projesinin planlariymis. o planlar da aslinda emlakci/girisimci/ajan ve kimyager babanin daha onceden buldugu ama sentezleyemedigi sahane bir elementin elektron orbitlerinin planiymis. plan yapmayin plan. nick fury abi bunu biliyor, ima da ediyor fakat killigina acik acik soylemiyor tony stark paladyumdan gebermek uzere olmasina ragmen. degisik bir arkadaslik anlayisi bu yabancilarinkisi. bir takim kisilerin bildigi, 30 senedir yapilamayan, zevzek jarvis'in bile imkansiz dedigi elementi, tony stark boru, prizma ve vanadan birkac saat icinde yaptigi parcacik hizlandirici yardimiyla sentezliyor. bununla kalmayip yeni guc unitesini de dizayn edip, yoktan varediyor. ben iki haftadir rafin ucunu kesip duvara monte edemedim.

11.5) senaryoyu birakip bir parantez aciyorum (ortada bir jarvis gercegi var. yahu bilgisayar yapmissin, senin laubali komutlarini anlamayi birak, kendisi espri yapiyor, dalga geciyor, endiseleniyor, jeevesvari bir anglosakson asaleti bile var. yapay zeka devrimi olmus resmen, sunun yarisi kadar zeki bir bilincin yaratilmasinin yolacacagi teknolojik ve sosyal degisimlerin sinirlari yok iken, bunu askeriye dahil kimse takmiyor, onun yerine ah paladyum, vay galadyum, vay ucan adam zirhi. ne bicim bir teknoloji onceliginiz var sizin? wormhole atlayisi yapabilen bir uzay gemisi kaptaninin 320 basan motorsiklet gorunce sasirmasi gibi birsey bu)

12) tony'nin uretkenligi de birsey mi? mickey rourke uzun saclarini yalamaktan arta kalan zamaninda tek basina 4 cesit drone arti yeni bir kisisel kostum uretiyor. fizikci, programci, robotik uzmani, yapay zeka devrimcisi, lehim ustasi mickey rourke. degustator, gurme, yelkenci, parasutcu, pilot, dalgic, magaraci mickey rourke.

13) harvard mba'den yeni mezun sutoglan hammer ceo'su sunum yapiyor. powerpointi biraz zayif, slide gecisleri cok siradan olmus ama adamin robotlari var, basiyor dugmeye rock muzik esliginde yerden cikiyorlar, halki selamliyorlar. baslarinda da zenci albay, stark'tan yuruttugu kostumun her yanina silahlar taktirmis gormemis gibi. alamancinin getto versiyonu. bitmis kostumun sirtina 20 mm mitralyoz takinca aerodinami de bozulmaz zaten.

futbol yorumcusu, halkla iliskiler danismani, isvicre muhafizi ve hacker mickey rourke, uzaktan telnetle baglanip hepsinin kontrolunu ele geciriyor. meger bunlari bilerek yollamis oraya. ortaligi yikip, stark isminin anisini sonsuza dek kirleterek intikam almayi amacliyor. yikiyor da ortaligi. yani bayagi bir bomba patliyor sagda solda. ama hic de bekledigi etkiyi yaratmiyor bunlar. aksine, iron man geliyor, zenciyle barisip cesit cesit dronelari dovuyorlar. rourke, latex kostumuyle nice kalpler yakan, merkezkac kuvveti yardimiyla nice boyunlar kiran scarlet johanson'dan son anda kaciyor, elektrikli zebanisi ile dovuse katiliyor ve 20 saniyelik karizma dolu bir performanstan sonra hacemat ediliyor. tam bitti derken butun robot cesetleri patliyor (timarli sipahi, origamici, aranjor ve illuzyonist rourke, robotlarin gotune 500 kilo patlayici saklamis, sirkettekiler de farketmemisler) , dunya kadar hasar ve panik var ama stark'in anisi lekelenmiyor, adam hala kahraman, babasi hala efsane. bosuna harcadin kendini mickey. kirbac hos gozukuyor ama kavgada ise yaramiyor miki. bak rakibin lazer pointerla 5 saniyede butun robotlarini ikiye boldu, senin sanatsal dovus anlayisin pragmatizme yenildi miki. statik elektrikle peynir gemisi yurumez.

14) mutlu son gibi. paltrow'la opusuyorlar. ne guzel kadin, su gibi. ama cate blanchet'in daha asil bir guzelligi var. turk kizlari gitse cate blanchet ve klon ordusu gelse. neyse, nick fury cikiyor tekrar. uc saatte element sentezleyen, lehim tabancasiyla robotik devrim yaratan, dunyayi kurtaran iron man'i ise almiyorlarmis. ne oldu, mulakatta "5 sene sonra kendinizi nerede goruyorsunuz" sorusuna cevab veremedi mi? almazsan alma dangalak, dolar milyarderi halk kahramani adam, senin organizasyonuna mi kalmis? danisman olarak alacaklarmis. neyi danisacaksin?
-gozum (ha ha) bak colde birsey bulduk, boyle tokmak gibi, uzerinde "bulursaniz sanayi mahallesi, berber sokaktaki thor beye iade edin, odul var" diyor, ne diyorsun? bence odul cok degildir, ebay'e koysak daha iyi.
-sabah uc konvoy taliban oldurdum, simdi de baskanla toplantidayim, 500 milyon dolarlik ar-ge yatiriminin detaylarini konusuyoruz, sen cekic diyorsun, tokmak diyorsun. oynamiyorum artik ben.

15) ozetin ozeti: cok fazla karakter, subplot var. action sahneleri ya cok hizli ya da ayni anda cok sey olup bitiyor. karizmatik kotu adamin daha cok sahne zamanina ihtiyaci var. tempo sakat, tam cikacakmis gibi yapip iniyor, olmadik yerde cikiyor. aktorler sahane. 10 uzerinden b-

Hiç yorum yok: