Barut Fıçısı Beyrut


Vals Im Bashir (2008) imdb80
(5000 5000 5000)



Filmi izlemeden önce bilmek gerekir:
Lübnan'da Hıristiyanlar Şiiler ve Filistinliler bulunmakta...
Lübnan Nüfusunun %95 Arap %5'i Ermeni
%70 Müslüman %30 Hıristiyan bulunmakta
Müslümanları Şiiler Ve Sunni Filistinliler oluşturmakta

Hatay'ın altındaki hatta Suriye Lübnan ve İsrail bulunmakta...

Film Gemayel sülalesini suçlar nitelikte sebeplerini bi takım tarihi olayları öğrenerek anlıyorsun:


Dede Pierre Gemayel 1936'da katıldığı Berlin Olimpiyatları'nda Nazi örgütlenmesini görüp hayran kalmış ve ülkesine döndüğünde benzer nüveler taşıyan Falanjist partisini kurmuştu. 1975'te iç savaş çıktığında, dede Pierre Gemayel boş durmayıp önce Suriye'yi Lübnan'ı işgale davet edip, sonra dönüp İsraillilerle iş birliği yapmıştı. Bu her duruma ayak uyduran haliyle Falanjistler, 1982'deki İsrail işgali sırasında, Sabra ve Şatilla kamplarındaki Filistinlileri katletme işini İsrailli askerlerin "süpervizörlüğünde" halledivermişlerdi. İsrail ordusunun başında daha sonra adı "barış adamına" çıkan Ariel Sharon vardı.

Filme adını veren ve bol bol fotoğrafları gösterilen suçlanan Bashir:
Lübnan politikasının iktidar olamamış muhteris adamı Pierre Gemayel'in küçük oğlu Bashir Gemayel, iç savaş sırasında aşırı sağcı Hıristiyan bir milis grup kurarak Müslüman Lübnanlılara ve Filistinli militanlara savaş açmıştı. Doğal olarak da yine İsrailliler tarafından desteklenmişti. Bashir Gemayel, tam da iktidara gelmişken 1982'de suikasta kurban gitmişti.

Dede Pierre Gemayel'in derdi Filistinlilerle, daha doğrusu Müslümanlarlaydı. Öte yandan Şiilerin de derdi Sünni Filistinlilerdi. Bu nedenle de Şiiler, İsrail ordusunu bando mızıka karşılamışlardı, İsrail'in kendilerini Filistinlilerden "kurtaracaklarını" umuyorlardı. Gelin görün ki, kısa bir süre sonra bu acayip tablodan ortaya İsrail'e karşı direniş hareketi olarak Hizbullah çıktı.

ABD'nin rolü:

"1976'de Henry Kissinger Suriye'nin Lübnan'ı işgalini onayladı, 1982'de Kissinger yerine gelen Alexander Haig, İsrail'in Lübnan'ı işgalini destekledi, 1990'da James Baker Suriye'nin Lübnan'ın belli bölgelerine girmesine yeşil ışık yaktı."

Hizbullah'ın neden batı üslerine saldırığını anlıyoruz...

Son Gemayel ise Suriye karşıtı Hıristiyan Sanayi Bakanı Pierre Gemayel o da 2 sene önce öldürüldü... Son Beyrut olaylarının çıkmasının bir nedeni...

...............

İSrailli Humanist Gideon LEvy'nin yorumu çok güzel olmuş... Ekşide bi kardeş eline sağlık çevirmiş


* Filmde savaş karşıtı sahneler vardı... Bira içerken , keş olurken dertlenenlerin derdi orda katledilenlerden az olsa da insan olmanın gerekliliğini vicdanen hissetmeleri ...

* Aşk gemisi ile yola çıkan erler... Ve o erlerden birinin fantazisi

* Psikoloğun anlattığı psikolojik deney enteresandı....


Hiç yorum yok: