Polisçilik oynamak


Sleuth 1972

imdb82 (5000 5000 5000)
Top250/181
z805080050

Laurence Olivier
Michael Caine


* Sinema Tiyatro Buluşması (dram oyunlar)
Anthony Shaffer
= mindgame

ölmeden önce izlenmesi gereken 1001 film (son 500)


Sleuth 2007
imdb63 (1000 1000 1500)
z801060015


Michael Caine
Jude Law


* Sinema tarihinde sadece erkeklerin oynadığı süper filmler
- 12 öfkeli adam
- esaretin bedeli
- Sleuth

- eksi - den iki film arasındaki farkı güzel yazmış the gambit

1972 yapimini bir hafta onceden, yeni filme hazirlik olarak izledigimi soyleyerek baslayabilirim, ozellikle imdb'de top 250 icerisinde 190. sirada olmasi gercekten ilgimi cekmisti, iki filmde milo tindle'in malikaneden iceri girmesiyle basliyor, orjinalinde milo ile andrew'in tanisma sahnesi andrew'in bahcesindeki devasa labirentte ve iken yeni yapimda direk kapidan girisle basliyor, ayrica orijinal filmde daha en basindan andrew'in bulmacalara ne kadar merakli oldugunu gorurken, yeni filmde sadece ne kadar kontrol ve gozetleme hastasi oldugunu gormekle yetiniyoruz. zaten iki film arasindaki baslica fark bu ilk film bulmacalarla aklimizi basindan alirken yeni filmde bu faktor cok daha az tutulmus durumda, hatta filmin ilk onbes dakikasini gozetleme kameralarindan izlemekteyiz, buda tamamen farkli bir konu izledigimizi gostermekte.

ilk basta karsilastigimiz farkliliklardan bir digeri ise malikandedeki sasirtici minimalizm, ilk filmdeki mekatronik binlerce ivir zivir yeni filmde sadece tek kumandayla yonetilebilen bircok esya ile karsimiza cikiyor, hatta ayni yorumu filmin kendisi icinde buradan yapabiliriz yeni film sadece 86 dakika surerken ilk film 138 dakika surmekteydi. tabi bu kisalik butun dialoglara yansimis durumda orijinal filmimi izlemeyenlerin cogu olan bitenin neden oldugunu anlamakta gucluk cekmesi olasi, mesela filmin sonunda milo'yu beni boyle utandirarak gidemezsin diye andrew vurmakta iken, yeni filmde sadece ates ediyor. tabi boyle olmasinin daha modern ve insani dusunmeye ittigini soyleyebiliriz, lakin sinemadan cikarken genel tablo "abi ne bicim filme gelmisiz ya ben anlamadin niye oldurdu ki"'den ibaretti.

bunun yaninda, ayrintilarin minimum duzeye inilmesi ilk ve ikinci oyununda etkisini azaltmis durumda, ortalikta dusunmeye iten daha az ayrinti buludunugundan dolayi tam olarak sok etkisini vermiyor olanlar. ve ilk filmin kusursuzca dusunulmus son oyununun bu filmde degistirilmis versiyonunun esamesinin okunmamasini sagliyor, ayrintiya inecek olursak bir kez daha andrew'in sevgilisi tea'yi ayartan milo ve sonunda andrew'a asil zarar verenin oyun degilde sevgilim dedigi kadinin bile onun hayati ile oyanamasina izin verecek kadar nefret ettigi iken, yeni filmde birlikte yasayalim yoo aslinda kandirdim seni karina soyleyecegim ne yazik ki izleyiciyi etkilemiyor.

ayrica ilk filme eglenceli gondermelerde var filmde, andrew'in votka icip milo'nun scotch'ta israr etmesi ve milo'ya inatla berber demesi ilk filme bariz referanslardan. ayrica kabul etmek lazim montu alip cikmak ilk filmden cok daha yerinde ve hasar verici bir pozisyonda.

sonuc olarak; ilk film imdb'de 8.2 puan verilmisken yeniden cevirimine 6.5 verildigini hatirlatarak yeniden cevirimi teknolojinin ve kumandanin kurtarmadigini soyleyebilirim. yinede vaktiniz varsa ikisini izlemelisiniz.

Hiç yorum yok: