The İmitation Game


The İmitation Game
2014
imdb81
Top250 filmi
Yılın bol ödüllü filmlerinden.
52W125Nomited

"Bazen hiç kimsenin hayal edemediği şeyleri yapanlar hiç kimsenin bir şey olacağını hayal edemediği insanlardır."





Enigma (2. Dünya Savaşında Almanların şifreli haberleşme kodu)'nu bir makina yaparak çözen ve bu sayede modern bilgisayarın temellerini atan Alan Turning'in gerçekleri daha etkileyici olması için saptırılmış hikayesi anlatılmaktadır. Filmin yan hikayesi ise Alan Turning'in eşcilsel olması ve eşcinselliğin o dönemde yasak olması. Zaten filmde büyük ihtimalle ingilizlerin günah çıkarma filmi.Çünkü insanlık bu büyük mucidi cinsel tercihinden dolayı ölümle burun buruna getirmiştir. Ne kadar zeki olursan ol, ne kadar insanlık için önemli şeyler yaparsan yap, sabit fikirliler ve aptallara yenik düşüleceğini bir hayat daha ispatlamıştır.

Filmin unutulmaz repliği:
"Kriptografinin konuşmaktan bir farkı yoktur. İnsanlar birbiriyle konuşurken ne demek istediklerini asla söylemezler. Başka bir şey söylerler. Ve senden yalnızca ne demek istediklerini anlaman beklenir."

Apple logosu
Apple Elma logosu ilk olarak İsaac Newton'a göndermedir. Zaten ilk logoda'da ağaç altında İsaac Newton bulunmaktaydı.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Apple_first_logo.png

Daha sonra bu filmde hayat hikayesi anlatıman Alan Turning'e gönderme yapılmıştır.

Alan Turning yaptığı bir makinanın kendi eşcinsel ihtiyaçlarına karşılık vermeyeceğini düşünmüş ve bir elmanın içine Potasyum Siyanid yerleştirip elmayı ısırarak intihar etmiştir.
Apple bu bilgisayar'ın gelişmesinde önemli bir katkı sağlayan matematikçiye gönderme yaparak ısırık bulunan elma logosunu tasarlamıştır.


 = A Beautiful Mind (John Nash)
 Dünyayı değiştiren matematikçilerin biyografileri babında
X The Theory Of Everything
Aynı yıl çekilen ve Stephan Hawking'in biyografisinden kat kat başarılı. Aslında Alan Turning de lisedeki erkek aşkı öldüğünde ataist oluyor ama filmde bu hiç geçmiyor.

"Evet bunun sıradışı olduğunu biliyorum, fakat kim sıradan şeyleri sever ki!"

Hiç yorum yok: