Kingsman: The Secret Service

Kingsman: The Secret Service
Kingsman: Gizli Servis 2014
İmdb:79
Yılın en iyi ajan - gizli servis filmi.
2014 yılının en iyi 10 filmi arasındadır.
Başyapıt



* Filmde en çok güldüğüm sahne çocuğun J.B. dövmesinin açılımının "James Bond mu" olarak soran ustasına, Hayır Jack Bauver olduğunu söylediği an.
Ajanların J.B. olması konusunda bizde bir aydınlanma yaratmıştır:
James Bond - Jack Bauer - Jason Bourne



* Epik bir film, sinemaya sürekli bir gönderme yapılıyor. Filmin en çok tekrar edilen repliği:"Bu öyle bir film değil" daha da spoiler vermeden konuyu ancak bu seviyede açabildim...


* Post Modern Yuvarlak Masa Şovalyeleri.


* Filmin en büyük tartışması tabi ki bazı gösterimlerden kalkan şu meşhur göt gösterisi:




İsveç prensesini bu halde görmek mi istemediler yoksa filme 16 yaş altı da izlesin düşüncesi mi bu
sansürü getirdi bilmiyorum, Lakin bunu yönetmenin çekmesindeki asıl amaç bond filmlerine bir rakip yaratmak olan bu gizli servis filminde, bond filmlerindeki gibi bir finalle kapatmak. Bu melez filmde de tıpkı onlarca bond filminde olduğu gibi bir seks sahnesi imajı bırakılarak sonlandırmak istemiş yaratıcı ekip. İngilizleri bu kadar asil gösterip, İsveç prensesini basenci yapmak uluslararası bir skandala kesin yol açmıştır... Prensesi görüp: öte bakma öte, göte bak göte demeyen de yoktur...

* Süit - takım elbise yaptıma isteği uyandıran filmler (italyan mafya filmleri - ingiliz ajan filmleri)



* Filmlerde "Esas oğlan, Karakter oyuncusu ve Kötü adam karakter tanıtımı" ve "Kötü adam kötü olma gerekçesi" alt metinlerine, hazırlık görüntülerine ve diyaloglarına çok önem veriyorum. Esas oğlan karakter tanıtımı gene bir dosya okuması üzerinden ve üvey babanın bar çetesi ile olan kavgası üzerinden yapılmış.  Yarı görsel yani zayıftı. Esas Oğlan'a en büyük destek veren ana karakter oyuncusunun karakter tanıtımı ise tamamen görseldi. Kilise sahnesinde de pekişti.
Kötü adama kötülüğün gerekçesi ise filmi iyi filmler klasmanına sokacak kadar başarılıydı. Küresel ısınmanın geri dönüşü olmayan sorununa büyük bir katliam ile son vermek iyi bir fikir. Acımasız ama bir bililm adamı olarak kan görmekten rahatsız. İnsanların dünyanın virüsü olduğunu "Matrix" filminin tradından ufkumuzu iki katına çıkaracak tatda dinlemiştik. Bu filmde bir türevi alınmış ve Küresel ısınmanın tıpkı vücudun virüsten kurtulma yolu olan yüksek ateş olduğu örneklendirilmiş. Bu babda tartışmaısz çok başarılı bir film.

Matrix filmindeki o unutulmaz  Ajan Smith tiradı:
"Sizinle, bir süredir kafamı meşgul eden bir düşüncemi paylaşmak istiyorum. Bu düşünce aklıma sizin türünüzü sınıflandırmaya çalışırken geldi ve anladım ki sizler aslında memeliler sınıfına dahil değilsiniz. Bu gezegendeki tüm memeliler, yaşadıkları çevre ile içgüdüsel olarak bir denge kuruyorlar. Ama siz insanlar öyle değilsiniz. Bir bölgeye yerleşiyorsunuz ve çoğalıyorsunuz, tüm doğal kaynakları tüketene kadar çoğalıyorsunuz. Canlı kalabilmenizin tek yolu başka bir bölgeye yayılmak. Bu gezegende bu şekilde yaşamını sürdüren bir organizma daha var. Ne olduğunu biliyor musunuz? Virüsler. İnsanlar hastalıktır. Bu gezegenin kanserleri. Sizler vebasınız. Ve bizler de bunların ilacıyız."


* Kötü adam koruması, enteresan ayak amputeli abla tamamen Tarantino arak:
Planet Terrör ve Kill Bill karışımı bir şey olmuş.

* Dövüş sahnesi hem çekim tekniği hem de plan sekans tadıyla sinema tarihinde en iyi dövüş sahneleri arasındaki yerini aldı benim gözümde.

* Köpek ile güzel bir yan hikaye yaratılmış: "Büyüyecek değil mi?"



Hiç yorum yok: