october sky

October Sky

Yılın Baba-oğul Filmi: 1999
October Sky imdb:76


* Filmde en önemli sahne, çocuğun okulda çok başarılı olması, fen deneylerinin ülke çapında bir yarışmaya kabül görmesine rağmen babasını kırmamak için kömür madenine indiği sahne. Biz de tam tersi olur ya okumayan çocuk sanayiye vermekle tehdit edilir. Çocuğun gözü göklerdedir. Yaptığı füzeler gözyüzünü deler geçer... Ama kader onu yerin dibine hapsedecektir.
İyi bir bilim adamı biyografısi.

* Amerikanın tarihi yok diyenlere, Amerikan sinemasının inatla kendi bilim adamlarının tarihini anlattığı filmler çekmesi ve bizim hala daha onların tarih filmleri çekmemiz ile alay etmemiz... Peh!


* Anagramlı film isimleri:
Amerikalılar bunu seviyor.. LOST'ta çok fazla anagram keşfetmişlerdi... Buradaki anagaram mükemmel ... Filmin uyarlandığı "Rocket Boys" kitabın adındaki harfler yer değiştirerek bu filmin adını şeettirmişler ...

* Süper bir baba oğul filmi... Babanın yerin altına giderken oğlun gökyüzüne doğru açılması çok ironik bir dram...

ağlatan sahne:
- Sonunda kahramanınla tanışmışsın...
- O büyük bir bilim adamı... ama benim kahramanın sensin baba...

* Asıl inanılmaz futbol takımının kaptanının seni kıskanması oolm!

* yapılan şeyin imkansızlığını anlatan hoş bir espri vardı bulucam onu yazıcam buraya...

* İnandığınız şeyin peşini bırakmamanın öyküsü bu.
Sıcacık insanı etkileyen filmlerden biri.

* İnsanı durduk yere ağlatan filmler.

* Ağır bir dramı zaman zaman yapılan küçük espriler yumuşatmış, Bir baba - oğul filmi başyapıtı.
- eksi -

- bir eksi yorumu-
*insanin umutlarinin, gayretinin ve hayallerinin ona yasam hakki sunabileceginin, "ruyasini" gerceklestirebileceginin kaniti.. hayal etmekle, eyleme gecmenin arasindaki ince cizgide, destek ve inancla ilerlemenin kazandirabilecekleri.. gercek bir film, ve bu kadar guzel olmasi gercekligiyle paralel gidiyor.
"hayallerimizi" silip, mantığa yenilmemizin, kendimizi ve arzularimizi unutup, ruhumuzda uyanan istekleri yoketmemizin, bizi hayattan ne kadar uzaklastirabilecegi ile ilgili.. ve aksini gerceklestirebilenlerin, ne kadar mutlu olabilecegiyle.. "gercek" bir ruya. hayata indirgenip, nefes alabildigi icin de guzel bir "gercek".

1 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.