Hidden Figures



Hidden Figures
2016
imdb78

Yılın biografi filmi

Bilim Başarı Filmleri arasında başyapıt denilebilir.



Nasa'da çalışan üç siyah kadının zor şartlarda dönemin zihniyetiyle de mücadele ederek elde ettikleri büyük başarıları anlatıyor. Figür hem kişilere hem de rakamlara söylenen bir isim ingilizcede. Katherine Johnson o kadar iyi füze rota matematik hesaplamasını yapıyor ki, uzaya ilk giden astronot onun hesaplamasını istiyor ve sadece ona güvendiğini söylüyor...

Canlarını dişlerine takarak verdikleri mücadeleyi çok sıkmadan eğlenceli ve renkli bir şekilde anlatmayı başarmış yönetmen. Mutlak izlenmesi gereken filmlerden.

Filimin en unutulmaz repliği:
"Here at NASA We all pee the same color







Onlar sadece cinsiyetçiliğe maruz kalmadılar ırkçılığa da maruz kaldılar... İşte bu kadınlar... Çok büyük işlere imza attılar...







Millet "AYA" biz "YAYA" mottosunun en anlamlı filmi.

Keşke orta okul öğrencilerine gösterilse de evrene açılma hayalleri kuran öğrenciler olsa...


Pekiyi Neden Millet AYA biz YAYA
İslam  bu topraklarda bilimin ışığında uygarlaşmasında ve kalkınmasında büyük engel olmuştur. Dincilerin İslam'da büyük bilim adamları yetiştirmiştir dedikleri Farabi ve İbn Sina düşünüldüğü gibi dindar insanlar değildir. Aksine İbn Sina İslam yasaklamasına rağmen ölü insanların için açmış, incelemiş ve tıbbın en önemli eserlerinden birini vermişler. Fıkıhçı  Gazali'de Farabi'yi ve İbn Sina'yı kafir ilan etmiştir.

Günümüzde sık sık şu kelam edilmektedir:
"YAHU KARDEŞİM SEN UZAYA ÇIKMAK İSTEDİN DE İSLAMİYET Mİ ENGEL OLDU"

Bu günümüzde "Gerçek İslam Bu Değil" argümanı kadar komik bir mottodur. Tek bir örnekle çürütülebilir:
Şeyhülislam EBUSSUUD EFENDİ'nin emri ile, "MELEKLERİ DİKİZLİYORLAR" gerekçesi ile rasathane yıkılmış, medreselerde fen bilimleri yerine FIKIH konulmuştur.



Bizde bilim başarı hikayesi = İstanbul Kanatlarımın Altında filminde Okan Bayülgen'in oynadığı Uzay ve Füze ile ilgilenen Osmanlı Çelebisi Lagari Hasan Çelebi'nin hikayesini canlandırmışlardı.
İstanbul Kanatlarımın Altında 1996
imdb71





Hiç yorum yok: