Victoria

Victoria
imdb79
2015
11Win9N

* Yılın Alman ve Almanca filmi
* Alman film ödüllerini toplamış - Altın Ayı'da ödüller kazanmış.

* Sinema Tarihinin iki elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki Baştan Sona Plan Sekans filmlerinden biridir.



Sinemada kurgu'nun keşfi büyüktür. Kısacık makaralarla çekilen bir itfaiye ve yangından kurtarma filminde çekimler sonrası film kurgulanırken, itfaiye çekimini araya yerleştirilmesi ile paralel kurgunun ne kadar etkili olduğu keşfedilmiştir. Eisenstein'in "Potemkim Zırhlısı" filmi en fazla plan atlayan film olarak uzun yıllar hafızalara kazınmıştır. İmdb'nin olmadığı yıllarda elit bir sinema eleştirmeni güruhu yıllarca bu filmi gelmiş geçmiş en iyi film demişlerdir. Planların sık değiştiği sinema filmleri üst üste uzun yıllar  keyfini sürerken, zamanla inandırıcılığını kaybettiği anlaşılmıştır,
İlk gösterilen film La Ciotat garına giriş sinema tarihinin en korkunç filmi derim ben hep. Çünkü izleyenler tren geliyor sanıp pencerelerden atlamıştır.
Yani  Plan sekans filmlerden en etkileyicisi sinema tarihinin ilk filmidir diyebiliriz.

Peki Plan Sekans Sinemanın bu kadar etkileyici olduğu bilinirken günümüz sineması neden bunun üzerine hiç gitmemiştir?

Aslında Avrupa sineması bunu çoktan keşfetmiştir, Yeni Dalga'nın kurucusu yönetmenler, uzun uzun planlarla bize yaşamın gerçekçiliğini hatırlatmışlardır. Gene imdb olmadığı zamanlarda Yeni Dalga'nın en önemli baş yapıtı Bisiklet Hırsızları sinema tarihinin uzun yıllar en iyi 5 filmi arasında gösterilmiştir. Ve Bisiklet Hırsızları filmi işte böyle bir filmdir.
Yeni Dalganın en sevilen yönetmenleri, Truffaut - Godard v.b. ellerinde uzun süreli çekim
yapabilecek makaralar olsaydı onlar da plan sekans filmler çekerlerdi büyük ihtimalle. Onlar makara süresi olan 10 dakikaya sığdırdılar plan-sekanslarını.
Hitchcock çok zeki bir sanatçıydı.  10 dakkadan 8 makara kullanarak ve bunları çok güzel karanlık noktalarda geçişler yaparak ilk gerçek zamanlı tümü plan sekans gibi gözüken ip filmini çekti. Ve bunu başaran ilk yönetmen oldu.
Plan Sekans filmin seyirciyi daha fazla gerçekçilik yaşattığı fark edilse de çok tercih edilen bir yöntem olmadı. Bu film biraz bunu başarmışa benziyor.Bu bir banka soygunu filmi değildir diyor yönetmen bu bir banka soygunudur diyor olayı vurgulayarak. Bu filmin Plan Sekans çekilerek başarı kazanması bu bakımdan büyük önem arz etmektedir.
Ayrıca Yeni Dalga'nın yapmak istediklerinin günümüz sineması tekniğiyle başarmış olduğundan avrupa sineması çok başarılı temsil etmiştir.


Sinema Tarihinin Baştan Sona Plan Sekans Filmleri:

1 - ROPE - İp 1948
Hitchcock'un bu 80 dakikalık başyapında plan sekans yapabilmek için küçük hilelere başvurulmuştur. Sinema tarihinin yine de ilk Baştan sona Plan Sekans olan filmidir. Bir takımın karanlık noktalara odaklanıp makara değişikliği seyirciye hissetirilmemiştir.

2 - RUSSIAN ARK - Russki Kovçeg 2002
Aleksandr Sorkurov'un 2000 kişilik dev figüran ordusu ile üçüncü çekiminde gerçekleştirdiği Rus Kültürünü derinlemesine anlatan bir başyapıt. Büyük emek verilmiş bir eser.

3 BIRMAN - 2014
Innaritu'nun en iyi film de dahil 4 Oscar'ı götüren bir plan sekans film daha.
İçinde fantastik öğelerin olduğu ve çok ünlü oyunculardan oluşan dev kadrosu ile 120 dakikalik muhteşem bir plan sekans filmidir.

4 - TIMECODE - 2000
Her biri aynı zaman ve konumdan başlayan 4 hikaye plan sekans devam ederken yer yer karakterler ve zaman kesişir. Mike Figgis'in değerli bir çalışmasıdır.

5 - Nokta - 2008
Derviş Zaimin bir plan sekans filmi. Film tek plan çekilmese de Hitchcock tadında planlar birbirlerine bağlanmıştır.

6 - La Casa Muda 2010
7 - Manakama 2013
8 - PVC-1 2007

* Film festivali filmlerinden.

* Kendini gerçekleştirmek ile güvende kalmak arasında kalan bir kızı filmin odağına koymuştur bu film. Bu çatışmayı çok iyi işlemiştir.



* Üç hafta boyunca provalar alınmış.
Film 10 dakikalık planlar halinde çekilmiş ilk.
Sonra da Plan Sekans denemelerine başlanmış. 120 -130 dakikalık çekimlerden sonra 140 dakikalık son çekim kabul görmüş.





* Filmin bir Trivia'sı var: O da banka soygunu sonrasında Laila arabayı yanlış bir yöne sokuyor. Buradan filmin ekibi gözükme ihtimali var. Bütün arabadakiler gerçekten panik oluyorlar. Kameraman sahneyi kurtarmak için kadraj değiştiriyor. Ve koca bir 2 saatlik çekimi kurtarıyor.





* İçinde Türkçe Faruk falan denilen film. Zaten bir de Türk oyuncu var.
- Abii kusura bakma.

* Yılın avrupa filmi olmaya aday.




Hiç yorum yok: