M.A.S.H.



M.A.S.H.
1970
imdb77
başyapıt
70 yılının en iyi filmi
Ölmeden Önce izlenmesi gereken 1001 film

* Sinema Tarihinin en iyi 10 savaş karşıtı filmi arasındadır.

* Sinema tarihinin en iyi savaş komedisidir.



Filmde cerrahlar zorla askere alımış ve cepheye gönderilmişlerdir. Komutanlar onları hem yaptıkları işten dolayı (hayat kurtarmaktadırlar) hem de kovulmaları doktorların daha çok işine yaracağından hiç bir şekilde kovamamaktadırlar. İşte filmin en güzel tarafı budur. Doktorlar kampta yapmadıkları yasa dışı hareket yoktur. Buna rağmen soruşturma bile geçirmezler.

* Dinci doktora verilen ceza:
Film aynı zamanda iş dışında eğlenmeyi çok seven doktorların etraflarındaki personellerinde mutlu olmaları için yaptıkları ile kendilerini sevdirmelerini ve böylece bizim onlarla özdeşleşmemizi sağlar.
Lakin dinci bir doktor bunları gözleri ile kınar. Uşaklık yapan koreli çocuğa zorla incil okutturan bu doktor, hastaların ölmesini de hep tanrının işi ve başkalarının suçu olarak sürekli deklare etmesi bizimkilerin canını çok sıkar.
Dinci doktor kendine daha sonra ateşli dudaklar lakabı takılacak olan baş hemşireyi arkasına alır ve kampta kendiliğinden bir cepheleşme ve gerilim ortaya çıkar.
Bu gerilimde muzip cerrahlarımız bizi de çok güldürerek başarılı olurlar. Hatta bu başarılarını bir günlüğüne gittikleri Japonya'da da aynı şekilde gerçekleştirirler. Filmin en güzel ana teması bunun üzerine inşa edilmiştir.

* İncil verilen uşağa "asıl bu kitabı okumalısın" deyip porno dergi vermek.
Hababam sınıfında Çalışkan Ahmet'in okuluna yapılacak olan yardım paketinde benzer bir şey yapıyordu Hababam Sınıfı.

* Türkiye'de Hababam Taburu diye direk kopmasının  da yapılmaya çalıştığı, sevişme sesinin dışarı verilmesi ve duş alırken çadırın kaldırılması vakaları filmin en büyük gaglarındadır.




Hiç yorum yok: