Agora

Agora 2009
imdb72

* Yılın Felsefe Filmi
* Yılın en iyi kadın biyografisi
* Yılın en iyi tarihi filmlerinden biri.

Paganlarla - Hıristiyanların arasında kalmış ve dünya tarihinde önemli bir geçiş döneminde ateist bir kadın filozofun öğrenme aşkı içersindeki acılarının ona inançsız olduğu için inananlar tarafından verilen acılardan daha büyük olduğunu anlatan bir film.

Tesis filminden beri mutlak takip edilmesi gereken yönetmenlerden biri olan Neden İspanya diyince Almadovar geliyor da bunca başarılı filmine rağmen bu büyük yetenek ıskalanıyor diye dövündüğüm Alejandro Amenabar'ın filmi.

Filmografisi:
Tesis (1996)
Abre Los Ojos (1997)
Mar adentro (2004)
- Hollywood filmi Others (2001)

Din çatışmalarında tarafların kendi olmayanlara yaptığı bunca zulmün ne denli anlamsız olsuğunu sık sık uzaydan dünyayı göstererek anlatmaya çalışmış yönetmenimiz.


İnsanlar savaştıklarından hep inanç, milliyetçilik için savaştıklarını sanmışlardır. Halbuki birilerine güç, para ve iktidar sağladıkları için savaştıklarını ancak ikinci dünya savaşı travmasından sonra anlayabilmişler.


Asıl insanlık için savaşlarınların hikayeleri anlatılmalı ve onlar gelecek nesillere örnek olmaları için biyografileri çekilmeli ve basılmalıdır. Bu film işte bir bilim kadınının toplumu bilgilendirmek ve bilinçlendirmeye çalışıp ters düştüğünde yaşadığı çileleri çok güzel anlatmış.




Hiç yorum yok: