Gone Girl



Gone Girl imdb83
2014
Top250 filmi
David Fincher Filmi
2015 yılı bir çok büyük ödülden pasta payını alacak gibi gözüken film
27W54N Golden Globe ve Bafta adayı

2014 yılının en iyi gerilimi
2014 yılının en iyi dramı
Evlilik Gerilimi olan film. Medya eleştirisi yapan film.



- spoiler-
* Filmde karakter değişimine çok önem veririm. Bunda en başarılı film Hitchcock'un Rebecca'sı kuşkusuz. Rebecca filmin adı, her şeyi, fakat biz Rebecca'yı hiç görmeyiz, çünkü ölmüştür. Rebecca filmin başında iyi ve asil bir kadındır, ama filmin ortasından itibaren onun hiç de iyi bir kadın olmadığını anlarız. İşte bu bize tanıtılan karakterin değişmesidir. Rebecca ve bu film bu konuda birer baş yapıt olmuşlardır. = Rebecca
Diğer karakter değişiminin sağlam olduğu filmler:
John Ford - John Wayne Posta Arabası ya da Muhteşem finali ile Olağan Şüpheliler.



Filmin başında, bu karı bırakılır mı dediğimiz hatun, ikinci yarısı "oolm bu kadınla yaşanır mı" dedirtir bize. İşte o kadının bir tradı:
-
"Nick'in sevdiği kız aslında ben değildim. "Havalı Kız" dı. Erkekler kızlara iltifat etmek için hep bu lafı kullanır. "Havalı bir kız." Havalı Kız seksidir. Havalı Kız her yola gelir. Havalı Kız eğlencelidir. Havalı Kız erkeğine hiç kızmaz. Boynu bükük hâlde hep gülümser, hep sevecendir sonra da kocasının aleti için ağzını açar. Kocası neyi severse, o da onu sever. Bir bakmışsın, kadın da tuhaf müzikler dinler ve fetiş manga sever. Adam porno seviyorsa, kız alışveriş yapmayı seviyordur futbol muhabbetine katılıyordur ve Hooters'da kanat yemeye itiraz etmez. Nick Dunne'la tanıştığımda Havalı Kız istediğini biliyordum. İtiraf etmeliyim ki, onun için bunu denemeye hazırdım. Özel bölgeme ağda yaptım. Kutu bira içip Adam Sandler filmleri seyrettim. Soğuk pizza yedim, 34 beden kaldım. Düzenli olarak saksafon çektim. Anı yaşadım. Her yola geldim işte. Bazı şeylerden keyif almadım değil. Nick sahip olduğumu bilmediğim şeyler kattı bana. Hoppalık, espri anlayışı, rahatlık. Ben de onu daha akıllı yaptım. Daha kurnaz. Benim seviyeme çıkması için ona ilham verdim. Hayallerimin erkeğini kendim yarattım."

Tavlama Anı:
İçki konusundaki bilgisini paylaştıktan ve etkiledikten sonra:
- Amy, kimsin sen?
Amy:
A, ödüllü bir süs eşya tasarımcısıyım.
B, oldukça nüfuzlu bir diktatörüm.
C, dergiler için kişilik anketleri hazırlayan bir yazarım.
Nick: Pekâlâ. Ellerin süs yapamayacak kadar narin ve Orta Halli Diktatörler dergisinin abonesiyim. Seni görsem hatırlardım. O yüzden cevabım "C." Ya sen? Sen kimsin? Seni bütün bu keşmekeşten kurtaracak adamım.
Amy: Kim
Nick: Bir erkek dergisinde yazarım.
Amy: Erkekleri iyi biliyorsun o zaman.
Nick: İçki konusunda uzmanım.

* Rosamund Pike'ın Kayıp ilan fotoğrafı aynı zamanda imdb profil fotoğrafı. (enteresan gıcır bilgi)

* Yer yer =Seven'ı hatırlatan film.
David Fincher  sineması zaten başlı başına klostrofobik ve karanlık. Bu filmde de bu atmosferi çok iyi yakalamış yönetmen. Herkes elindeki kozları ortaya yavaş yavaş sürdüğü gerilimli bir kumar masası havası estirmiş.

* Aldatılmanını yıkıcılığı ile Psikopata bağlayan Amy, bunun sinyallerini çocukluğunda okuldu, eski sevgililerinde hep göstermiş Amy. Ama Nick'in de ondan kalır yanı yok. Aldatılmak bir şey değil, dudaktan öperken "sadece seni tatmak istiyorum" dediği için yıkılıyor Amy, onu tavladığı şeyin aynısını yeni sevgilisine söylüyor. Nick, TV'da konuşmasının yalan olduğunu söylüyor, seni getirtmek için yaptım diyor. Amy'de ben biliyorum diyor. Aslında ikimiz de aynıyız beraber olabiliriz demeye getiriyor. Bir de Amy bu kadar profesyonel nasıl olur da iki salağa parasını kaptırıyor, çünkü Amy hırslı biri. Orada da bi an kendi oluyor ve hırsından aldığı puan sonucu bi tarafına sokuşturduğu parasını düşürüveriyor. Bu da sürekli ertelediği planındaki "kendini öldür" kısmını değiştirmesine yol açıyor. Kendini öldürseydi, Nick'in idam olmasına sebep olacaktı.

* Kadın kadının kurdudur: Amy'ye hiç güvenmeyen ve bir kere olayı kaşımak isteyen kadın dedektif Rhonda Boney.


* Filmin hatunlarından Emily Ratajkowski direk Ben Affleck önermiş. O memelere değmiştir eminim. 


Hiç yorum yok: