Boyhood




Boyhood - Çocukluk çağı
2014
imdb83
TOP250film
6 OscarAdayı - 91w91n

* Yönetmen Richard Linklater'ın başyapıtı
Top250'nin Romantik üçlemesinin

unutulmaz yönetmeni
The Before Triolojiyi
 10 yılda bir çekerek bize bu ilişkinin 20 yılını anlatmıştı. Diyolog başyapıtları çekmekte çok hünerli yönetmenimiz bu sefer bir filmi böyle 12 yılda çeksem fikri oluşmuş ki Boyhood filmini gerçek zamanlı - yalancı belgesel tadında çekerek sinematografisine bir başyapıt daha eklemyi başarmış.

* Yönetmenin Before Romantik üçlemesi kadar beğenmediğimi belirtmek isterim. Bir çocuğun 12 yıllık ergenliğe geçişini, parçalanmış bir ailenin çocuğu olmanın dayanılmaz zorluğunu anlatmış. Bu kadar travmadan karakteri oturmuş bir delikanlı ortaya çıkarmış yönetmenimiz, hepsine eyvallah, gene de bütüne baktığımızda tam bir senaryo yok, hikaye yok havası esiyor, ve film türünün diğer örnekleri gibi düğümleniyor. Ben gene de filmin ilgi çekici yanının 12 yılda çekilmesi ve kurgusu olduğunu düşünmüyorum. Amerikalı orta sınıf bir ailenin bir oğlunun ergenliğe geçişini anlatmasının da etkisi büyüktür diye iddia ediyorum.
* Bizimkiler dizisindeki ali de tüm ergen olma dönemi gözler önündeydi. Bunu uzun uzudayı kurgusunu izler miydik.
Böyle Amerika'da çok dizi vardır, dizi ile büyüyen çocuklar. Onların çekimlerinden de pek ala benzer bir film çıkartılabilir.
Şaka bir yana, Çinli bir yönetmen çinli orta sınıf bir çocuğun genç oluncaya kadar bir yaşam kesitini bize üç saat izletse, hadi yerel düşünelim kaçımız bir Cizre'li bir çocuğun ergenliğe geçişini bu kadar süre izleriz. Bence ellerindeki Amerikalı bir gencin ergenliğe geçiş hikayesini de iyi değerlendirmişler.
Örnek: Ben bu film sayesinde Amerika'da andımız türevi bir şeyin okunduğunu görüp dumurun dibine vurmuştum. Sözleri de Amerika bölünmez bütündür falan filan...


* Yönetmenin kızını oynattığı filmler
= Francis Coppola'nın Baba Serisinde kızını oynatması gibi.



* Edebiyat dünyası, tiyatro birden fazla yaşının anlatıldığı eserleri çok severler. Örneğin Ali Poyrazoğlu bir yazısında genç, ortayaşlı ve yaşlı haliyle bir masada yemek yer, Oğuz Aral tek tek ta çöp adam çizen çocuktan, karikatür çizen genç haline ve oradan dünyada en çok satan mizah dergisi yayın yönetmeni olan orta halinle görüşür... Evet burada bir çocukluktan ergenliğe geçen bir bireyin tüm yaşlarını 3 saat içinde (165 dakika) anlatmış.

* Devamını çekeceğim havasında biten filmler, Universityboyhood.
Filmin info-grafiği




Bu filmi film yapan muhteşem final monoloğu ile sona erer,
belliki yeni sevdicek olacak olan güzel kız güzel bir tespitte bulunur:

Hep "anı yakala" derler ya? Bilemiyorum, Ben tam tersini düşünüyorum. Bu anlar bizi yakalıyor.
Evet biliyorum, sabit bir şey. Bu anlar sanki...
Her zaman şimdiymiş gibi.
Ve Mason münzeri münzeri gülerek bize bakar! evet der, haklısın...

Biz onu aldatan bir sevgiliden, onun sevebileceği entellektüel bir sevgiliye geçişindeki mutluluğu görür ve onun bu ergenlik döneminde yaşadığı tüm acılardan sonra olgunlaşmış, karakteri oturmuş ve birlikte güzel günler geçirebileceği bir sevgili yapmış halde ebedi mutluluğa uğurlarız.


Hiç yorum yok: