Ayla .


Ayla
2017
imdb92

* 2017 yılının en iyi yerli filmi

* Türk sinemasının ağır dramları...

* Filmin gerçek hikayesi: ONEDiO'da iyi anlatılmış. 


* Bu tür filmlere ıskalanan mesele Savaş Karşıtı bir temayı vatan millet sakarya'ya çevirmek.
Kore'lilerin dünya sinemalarında da gösterilen savaşa dair çektikleri bir başyapıt var mesela:
Welkkeom tu Dongmagol 2005 Welcome to Dongmakgol - Dongmakgol'a Hoşgeldiniz
Film bir amerikan askeri - kuzey koreli bir birlik - güney koreli bir birlik ile savaştan hiç haberi olmayan bir dağ köyünde karşılaşmalarının komik hikayesi. Yani tam bir savaş karşıtı film.

* Film bir kaç iyi Hollywood filminden de iyi anlamda izler içeriyordu.
Jerry Lewis'in bir japon çocukla ilgili bir filmi vardı mesela...

*  Filmin bana göre en önemli repliği:
Bu dünya Hazreti Süleyman'a kalmadı diyorlar. Ayla'da kendi babalığı Süleyman'a kalmadı anlıyor. Komünist yüzbaşı düzeltiyor:
Onlar dini masallar ayla benzeri bir şey söylüyor. Film de en aydın en okumuş birden fazla dil bilen kişinin dinlere inanmaması hiç bir şeyi değiştirmiyor tabi ki...


Sinemayı şöyle bir klasmanda da değerlendirebiliriz:
1 Gerçek olayları gerçek kişiler üzerinden anlatan filmler: Örnek "Biyografiler"
2 Gerçek olayları kurgu karakterler üzerinden anlatan filmler: Örnek "Tarihe ışık tutan filmler"
3 Hayal ürünü olayları hayal ürünü karakterler üzerinden anlatan filmler: Sinemanın büyük bir kısmı

    Ayla ile ilgili en büyük tartışma konusu işte bu birinci ve ikinci klasmana dair mukayeseler. Bir
grup gerçek karakterlerin anlatıldığı bu filmden gerçekleri de halka anlatılmasını tarihe ışık tutulması gerekliğinden dem vurmuş ve filmi emparyel güçlerin propagandası olmakla suçlamış...

    Halbuki Ayla filmi tarihe ışık tutmak isteyen yapımcılar - sponsorlar ve sanat ekibine sahip değil. Artı yapımcıların olayın gerçek karakterlerini hırpalamaları konusundaki eleştirilerini de okuyorum... İyi de yapımcılar tabi ki bu projeden maksimum karla çıkmayı düşünen kapitalist düzenin piyonları. Ülkemizde, sinema - dizi ve reklamcıların bulunduğu büyük paraların döndüğü dev bir sektör var. Bunlar böyle olaylarda tabi ki bireyleri çok fazla düşünmezler. Film hakkında medya da



Kore savaşı ikinci dünya savaşı sonrası Doğu bloku ile Batı bloku arasında çok önemli bir gerilim. Japonya'nın sömürgesi olan bölge yıllarca Japonlardan büyük zulüm görmüş. Batı'nın cetvelle çizdiği sınırların arkası önü hep karışmıştır bu da böyle Suriye'de böyle Afrika'daki pek çok ülke de böyle... Güney Kore ile Kuzey Kore'de 38. Paralel olarak ikiye bölünmüş. Kuzey ve Güney Kore savaşı çıktığında ki iki ülke hala barış imzalamadığı için savaş halinde gözüküyor, Kuzey'i sadece Çin destekliyor... Sovyetler'in girmediği bir savaş Kore savaşı.

Film Amerika'yı bir kurtarıcı gibi gösterse de Amerika çok ciddi bir sivil katliamı da yapıyor bu savaşta... Çok ciddi miktarda bomba atıyor ve pek çok şehri sivillerinde öleceği şekilde bombalıyor.
Bu savaştan Japonya çok karlı çıkıyor... Amerika'nın İkinci Dünya Savaşının hemen sonrasındaki bu savaşta gövde gösterisi yapması Japonya'yı üs olarak kullanması Japonya'yı çok ciddi kalkındırıyor.

Bu savaşa Tugay ile binlerce asker gönderen ve cephenin en ön saflarında savaşan ülke Türkiye. Lakin Amerika'nın kore savaşı belgesellerinde bile adını anmaktan imtina etmişler. Binlerce şehit vermişiz...

Peki Menderes'in meclise sormadan gönderdiği askerler ülke için gerekli miydi?
İkinci dünya savaşına girmese de Türkiye el altından Almanlara destek vermiştir.
Savaş sonrası 12 adaların Yunanistan'a verilmesinin sebebi de budur.

Bundan güç alan Ruslar doğu illerimizi ve boğazlardan savaş geçirme hakkını Türkiye'ye bildirir. Türkiye için Birleşmiş Milletler üyesi olması yeterli olamayacağı anlaşılınca acilen NATO'ya girme mücadelesi başlar... 200 yıl boyunca tampon bir imparatorluk olarak ne zaman Ruslar saldırsa İngiltere'nin desteklediği Osmanlı İngiliz ve Fransızların İstanbul'u işgali sonrasında yeni Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Atatürk'ü ciddi desteklemiştir. Her iki tarafın çekiştirdiği bir ülke olmaktan çıkmanın yolu ülkenin iyi yönetilmesinden geçer.

Film bu bağlamda Kuzey Kore'yi ve onun askerlerini kötü gösterdi demek çok da doğru değil. Bu savaşta yetim öksüz kalan sadece Ayla değil. Sırf bu savaştan Türk Birlikleri tarafından bulunan yetim ve öksüzler için Ankara isimli yetimhane bile kurulmuş. Ve bu yetimhane yıkıldıktan sonra da oraya Ankara Parkı demişler.


Filmin Kusurları:
* Çetin Tekindor'un Süleyman'ın gençliğini oynayan İsmail Hacıoğlu'na benzememesi... Çetin Tekindor'un at kuyruğunu filmin çekimleri sırasında kesmemesi.
* Filmin yakın savaş sahnelerinin mantıksızlığı, kötü efektlerle bu sahnelerin sıvanması...


Hiç yorum yok: