L'image Manquante
L'image manquante
2013
imdb73
33. İstanbul Film Festifali filmi
* Kamboçya'da yaşananlar ile ilgili Ölüm Tarlaları filmi daha iyi olduğu, sorunu daha derinlemesine yansıttığı söyleniyor.
* Dünyadaki zulümleri o ülkelerin belgeselleri ile anlamaya ve tanımaya devam ediyorum.
THE ACT OF KİLLİNG ile birlikte 1970'te Endonezya'da ABD'nin silahlandırdığı ve maniple ettiği dincilerin komünistleri nasıl katlettiğini öğrenmiştik.
Bu film ile birlikte biraz daha kuzey'e çıkıyoruz. Kamboçya. Bu sefer 70'lerin ortasında KAMBOÇYA'da Çin'in desteklediği Komünistlerin ülkeyi nasıl mahvettiklerini anlıyoruz.
Belgesel olarak Oscar Adayı.
Cannes Film Festivalinen ödül almış. Ayrıca İstanbul Film Festivalli'nden ödül almış.
Ödüller: 7W12N
Yönetmen Kızıl Kmerler döneminde şehirden tarlalara sürülen şehir yaşantısına alışmış insanların sürgün hikayesi ile başlıyor. Babasının sinema sektöründe çalışan ve sanata yatkın biri olan yönetmenimiz sürgün sırasında çekilmiş bi fotoğrafı arıyor. Bu fotoğrafı ararken de bir takım filmler görüyor ve bunu belgesel olarak filmleştirme kararı alıyor. Kilden yaptığı heykelciklerle bulamadığı fotoğrafı ve hatta dönemin yaşanılanların fotoğraflarını vermeye çalışıyor ki, filmin en ilginç yanı da bu heykelciklerle gösterilen tatbiki fotoğraflar. Afişlerde ve filmin tanıtımlarında da sürekli görüyoruz bu biblo gibi heykelcikleri.
Önce aileleri bölmüşler. Daha sonra birleştirseler de ağır işlere alışık olmayan aile bireyleri hastalanmaya başlamış. Baba buna dayanamamış ve ölmüş.
Filmin en acayip bilgilerinden biri kendi sektörüne dair söyledikleri yönetmenin. Sinema sektörünü dağıttıklarında oyuncuların yani şöhretlerin hepsini idam etmişler. Sektörde çalışanların hepsini dağlara, tarlalara çalışmaya göndermişler. Daha sonra propaganda filmleri çekmeleri gerekmiş. Bu filmleri toplu olarak gösteriyorlarmış. Bir film sırasında kameraya sızan güneş ışığından film karanlık ve ışıklı bozuk bir frenkansa sahip çekim yapmış. Hemen kameramanı idam etmişler.
Mekong Nehri.
* Anlamadığım şey Kamboçya dünyanın en geniş nehrinin aktığı tropik bir cennet. Bunu Planet Earth belgeseli Nehirler bölümünde gördüm. Burada insanların aç kalması mümkün değil. Ne olmuş olabilir ki bu doğa harikası bir yerde açlık gibi bir sorun yaşamış insanlar.
Kominist Rejim ve Ölüm Tarlaları
Milyonlarca insanın işkence ile ölümü
Hayır fotoğrafları incelerken Harun Yahya'nın bu konuda bir şeyler yazdığını gördüm. Adam tabi işine geliyor Act of Killing'teki Müslümanların katlettiği koministleri anlatacak değil ya, Koministlerin zulm ettiği insanalara değinmiş. Dünya çok iki yüzlü... Herkes kendine göre yontuyor her olayı.
Kamboçya'da POL POT diktatörlüğü dönemi:
Marksist öğretiyi kıçından anlayan Pol Pot, Önce ülkede tüm entelleri öldürüyor. Hatta enteller bitince gözlük takanlar da çok okumuştur diyerek gözlük takanları da öldürmeye falan başlıyor. Böyle acımasız bir diktatör. Kafasındaki kominist yapılanmada ülkenin doktora, mühendise ihtiyacı olmadığını, çiftçiye ihtiyaç olduğunu düşünüyor ve şehirdeki herkesi tarlalara yolluyor. Pirinç üretimi katlanarak artacak diye düşünürken git gide azalıyor ve açlık gösteriyor.
Bunun sebebi : DİMİNİSHİNG RETURNS denilen bir ekonomi savı.
Bir tarlada 5 kişi çalışırken 10 kişi çalıştırmaya başlamak verimi arttırabilir ama 20 kişi çalıştırdığında verim düşer. İnsanlar ne yapacaklarını bilmezler ve ürüne zarar vermeye başlarlar.
Dünyanın en geniş nehrinin geçtiği ülke böylece açlık baş göstermeye başlar.
Film bunları çok güzel anlatmış.
Etiketler:
2013,
Asya Sineması,
en iyi 100 dünya sineması,
uiff33
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder