Magnificent 7


The Magnificent 7
imdb71
2016

* İçinde 7 (seven) geçen filmlerin güzel olması.

Akira Kurusawa'nın başyapıtı 7 Samuray filminin daha önce kovboy versiyonu

* Tüm kovboy filmi klişelerini kullandıkları için kovboy filmi sevenlere nostaljik bir keyif veriyor film. Çoğu sahne Red Kit çizgi filmlerinde bile defalarca tekrarlanan şeyler olduğunu hatırlatmada fayda var.


* Hikaye olarak bir katkısı olmayan bir film. Filmin konusu çoğu kişi tarafından bilindiği için karakterleri işlemeye de çok vakit harcamamışlar. Bunun dışında aksiyon - görüntü yönetimi üst düzey - keyif veren bir film olarak gerçekleştirilmiş. Bu da filmin tek artısı. Keyif için izlenebilir.







Daha önceki Hollywood reprosunda:
1960
imdb78
Yul Brynner
Stere McQueen
Charles Bronson
Eli Wallach (İyi Kötü Çirkin'in çirkin'i)
oynamıştı.


Avrupa sineması ile Dünya sinemasının böyle Amerikancık çekimlerinde hep bir anlatım bozukluğu oluyor. Bir çok repro'da var bu.
Örneğin 7 samuray filminde aslında köylüler bu samurayları çok sevmezler. Onların kötü olduklarını da bilirler. Gene de ezik davranırlar. Saygıda kusur etmezler. Ama aralarında konuşurken onları istemediklerini dile getirirler. Kötü adamı yenen samuraylar bu sefer başlarına bela olmayacak mıdır kaygısı vardır. Hem bu kötü onlar için daha kötüdür çünkü diğer kötüyü tanırlar ama bu kötüleri tanımazlar.



Kovboy versiyonunda ise kovboy müziğinden de kaynaklanan bir yuppiii havası var. Gene gelenlerin kötü olduğunu bilen sivil halk kaygısı suratlara yansır... Lakin bu büyü çabuk bozulur. Sonra işler değişir ve bu sefer silah tutmayı bilemeyen sivil halk ile kovboylar dalga geçmeye başlar.

Yalnız ilk versiyonda Charles Bronson'un silah tutamayan babalarına karşı kendini kötü hisseden veletlere gereken dersi verdiği güzel bir konuşması vardır:

"babalarınız hakkında bir daha asla böyle söylemeyin, çünkü onlar korkak değiller. silah taşıdığım için cesur olduğumu mu düşünüyorsunuz, peki, sizin babalarınız daha cesur çünkü onlar, sizin için, kardeşleriniz ve analarınız için sorumluluk taşıyorlar. ve bu sorumluluk, tonlarca ağırlığı olan büyük bir kaya gibidir. onları toprağın altına gömene kadar eğer ve büker. ve babalarınıza bunu yapmaları gerektiğini söyleyen kimse yoktur. bu sorumluluğu alırlar çünkü sizi seviyorlar ve bu sorumluluğu istiyorlar. ben hiçbir zaman bu tarz bir cesarete sahip olmadım. karşılığını alacağının garantisi olmadan katır gibi çalışmak, çiftlik geçindirmek... asıl cesaret budur."

Filmin tek hatunu Haley Bennett ise bir çiftçi eşine mukayese çok fazla dekolte ile göz banyosu yaptırması - Kovboy filmlerinde genelde hayat kadınları aracılığı ile yapılan fora açığını kapatmış.
Filmin bir klişesi de böyle anlamsız bir yolla giderilmiş.





Hiç yorum yok: