PK




PK 2014
imdb:84

* 2014 Yılının en iyi hint filmi
* Çok sağlam din eleştirisi yapan filmler.
"Ben hangi Tanrıya dua edeceğim?
Evime nasıl döneceğim?
Seni nasıl takip edeyim?
Ellerimi göklere açıp dua mı edeyim?
Yoksa ayaklarının dibine secde mi edeyim?
Hangi kitabı takip edeyim?
Bazısı ineğe dua ediyor, bazısı ineği kurban ediyor!
Bazısı gündoğumunda yemek ye diyor, bazısı günbatımında yemek ye diyor.
Bazısı salı günü oruç tut diyor, bazısı cumartesi, bazısı pazar.
Hangi Tanrı bana yardım edecek..."

* Brudge ve Yeni Delhi virali olmuş film.

Sene olmuş 2015, en bağnaz, en dinine bağlı ırklardan Hintliler bile tüm dinleri eleştiren bir sinema filmi çevirecek seviyeye gelmişler. Biz hala brezilya dizisi çekiyoruz... Sinema tarihinde en sağlam din tartışmalarından birini İçimdeki Deniz filmindeki rahiple, ötenazi isteyen arasında olduğunu hatırlıyorum. Keza Tarkovsky sineması, Bergman sineması'nda da sağlam din eleştirileri bulunmaktadır. Ama bu kadar popüler ve eğlenceli bir filmde bu kadar net cümlelerle anlatıldığına ilk defa tanık oluyorum. Bu babda tam bir başyapıt film.

* Yılmaz Erdoğan'ın "Cebimdeki Kelimeler" Stand Up'ında uzun uzun anlattığı evlilik bölümü bu filme de konu olmuş ve filmin en sağlam gag'ı olarak kendini göstermiş. Ben çok güldüm o sahneye.

* Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği mezunuyum ve bizim fakültede iddia üzerine öğrenciler tarafından yaratılan Fulya Bardakçı Baba türbesinin bir benzerini PK filmde din eleştirisi olarak üniversite kapısının önüne yapıyor. (bizimkiler de kapının yanına yapmıştı) Hakkat çok komik bizimkisi yıllarca türbe olarak kaldı.
http://www.milliyet.com.tr/2002/11/22/yasam/yas01.html



* Hangi dine mensup olduğun götünde mi yazıyor, Hangi dinde doğuyorsan ona mensup oluyorsun çok saçma değil mi sahnesi!


* Tüm dinleri eleştirmiş arada da felsefe yapmış, ama Tanrı varlığı konusunda kapı aralamış bir yapıttır:
- Anladım ki iki Tanrı var. Birincisi her dinin yarattığı kendi tanrısı. O dini yaratanlara benziyor.
İkincisi bizi yaratan Tanrı!

* - eksi- den: Burada Hıristiyanlık saçmadır, Müslümanlık saçmadır ya da hinduizm saçmadır denmiyor, bu dünyaya herhangi bir dini kimlikle gelmemiş biri tarafından (uzaylı) bakıldığında dinlerin ne kadar komik olacağı çok güzel bir şekilde (yer yer abartılsa da) anlatılıyor.
Hinduizm - Müslüman kıyası bile yapılmış. Biriniz ineğe tapın, diğeriniz ineği kurban edin!
Hıristiyanlık - İslam eleştirisini de şarap ile yapmış.

* Tabi ki biraz da göt korkusundan en az Müslümanları eleştirmiş bir film. Kız çocuklarını okutmamaları ne kadar dikkat çeken bir özellik ise İslam'da burada buna direk atıfta bulunmuşlar. Yani sokakta yerde yuvarlanma ibadetine Müslümanlar "ehe ehe tabi ki adamlar dinlerini eleştirir, baksana yaptıklarına" diyebilirler, ki kendileri cuma namazını sokak ortasında buzdolabı kartonunda kılarken farklı bir manzara oluşmasa da!

Filmin en güzel hint dansı sahnesi de PK'nin bu orkestraya katıldığı sahne olmuş:



= 1950 yılı en iyi Hint filmi olan Jogan'da da Ateist bir adamın dindar bir kadına duyduğu aşk sonrası gerilimi anlatıyor. Bu tür bir örnek olsa da PK başarılı bir anti-din söylevine sahip film olarak avangart olduğunu düşünüyorum...

Filmin Hatunu:



1 yorum:

Buypasa dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.