The Theory Of Everything

İber Yarımadası'nın Orta Çağ şiirleri.
imdb78
2014

* Yılın biyografisi olabilir diye heyecanla ilzmeye başladığım, Steve Jobs'ın biyografisinden daha fazla hayal kırıklığına uğradığım film:
Steve Jobs'ın biyografisi

* Bir bilim adamının belgeseli mi yoksa hiç bilmediğimiz magazinsel hayatı mı anlamadım.





- Merhaba.
- Merhaba.
- Bilim?
- Sanat.
- İngilizce.
- Fransızca ve İspanyolca, hangi bilim dalı?
- Kozmolog, kozmologum.
- O nedir?
- Zeki ateistler için bir tarz din, sen?
- İber Yarımadası'nın Orta Çağ şiirleri. Din İ.K.K.
İngiltere Katolik Kilisesi...


* Filmin en etkileyici sahnesi Hawking'in Profesörü onu motive etmek için soktuğu üniversite laboratuvarı:
"Burası J.J. Thomson'ın elektronu keşfettiğive Rutherford'un atomu parçaladığı yer."



* Film bir biografi `fecaat`ı olması hiç bir şekilde `Eddie Redmayne`'nin en az `Daniel Day Lewis`'in `My Left Foot`  biyografik filmindeki performansı kadar etkileyici bir performans gösterdiği gerçeğini değiştirmez.

* Film Stephen Hawking'ten çok eşi Jane'in biyografisi gibi duruyordu. Çünkü filmin en önemli keşfi ve hikayesi Stephen Hawking'in eşi, her ne kadar Tanrı'nın olmadığı konusunda zilyon kere kocasının konuşmasını dinlemese de, inancı bütün bir kadın. Her şeye rağmen, önce bir rahibi hayatlarına katıyor, hatta ailenin merkezine yerleştiriyor ve onun fiziki desteğini de alarak yaşamlarını idame etmeye başlıyorlar. Çünkü kafasında dindar ve çocuklarına kol kanat gerebilecek bir baba modeli var. Hatta, Hawking'in üçüncü çocuğu olduğunda şüpheleri o kadar üzerlerine çekmişler ki, acaba çocuk rahipten mi şüphesi Hawking'in ailesinin kafasını falan kurcalamaya başlıyor. Bu şüpheler evlilikleri çatırdatıyor, Hawking'in hemşiresi ile aşna fişnaya başlayınca film kopuyor ve ayrılıyorlar. Ve en önemlisi, Hawking'in eşi gidiyor o rahiple evleniyor ve Ateist bir bilim insanı çocuklarına bir rahibin babalık yapmasına izin veriyor.
- Benim meşhur Tanrı Tersini gösterir modelime en iyi örneklerden biri -

Türkiye'de düşünün, paradikmik bir laik, böyle Hacettepeli, ODTÜ'lü, Boğaziçi Üniversiteli falan, eşi ise dindar. Evlenmeleriyle eşi takiyye falan yapıyor, sonra tekrar dindar hayatına geçmeye karar veriyor ve kara çarşafa girip bir hacı hocanın üçüncü eşi oluyor. Çocukları da kuran kursuna gönderiyorlar. Münkün değil güzelim, mümkün değil. (Yalnız Değilsin - Danimarkalı Gelin tadında bir film... Bir ara islami propaganda filmleri çekiyorlardı, onlardan birini düşünün...)

Yapımcıları ve senaristleri bu etkilemiş olmalı ki bunu çekmişler. Film bunun dışında Stephen Hawking'in hiç bir teorisini anlatmadığı ve bize vemediği için, çok da beğenmedim.



Hiç yorum yok: