Paths Of Glory

Path Of Glory 1957
imdb85Top250 Film
Ölmeden önce izlenmesi gereken 1001 film arasında
NTV 555 film listesinde
Film Eleştirmenlerinin seçtiği
Entel Dantel 100 film listesinde

- Baş Yapıt -




Uzun zamandır izlemek istediğim, bir kaç kere başlayıp sonra vaz geçtiğim, izledikten sonra hayıflandığım bir baş yapıtı sonunda izleme şerefine eriştim.

Paths Of Glory Sinema Tarihinin en iyi mahkeme filmlerinden
Paths Of Glory Sinema Tarihinin en iyi savaş karşıtı filmlerinden
Paths Of Glory Sinema Tarihinin en iyi anti vatanseverlik filmi

Olay Fransa'da geçiyor, Karakterler Fransız - Film İngilizce. Filmin en büyük kusuru bu.

= Filmde esir Alman Kadının Almanca söylediği şarkı iki kültüre ait bir ağıt havası yaratılmış:
 Önce kadının aç aç yapacağını sanan Fransız askerlerde duygulanıp eşlik etmeye başladılar çünkü şarkıya, bu bana Salkım Hanımın Taneleri Filminde Türkçe Sarı Gelin türküsünü söyleyen erin yanında, tren işçisi olarak çalıştırılan Ermeni mahkumlarında türkünün orjinali Sari Gyalin'i söylemelerine benzettim.

= Dr Strangelove - Full Metal Jacket filmlerinde olduğu gibi Kubrick burada da sayko bir üst rütbelinin, askerlere ve insanlığa saçtığı zararlar dile getirmiş. Bu filmde bir Fransız General sırf terfi ve prestij için Almanların çok iyi korudukları ant tepesine tam anlamıyla intihar saldırısı emri vermiştir ve bu emre bazı Fransız askerler karşı gelerek cepheden çıkmamışlardır...

wikipedia'da filmin sansür geçmişi çok güzel yazılmış:
"Film ilk olarak Ocak 1958’de gösterime girdi. Gösterildiği Almanya, Münih ve ABD, Los Angeles’da gişe hasılatı olarak başarılı oldu. Film Kubrick’e çok büyük şöhret kazandırdı.
Filmin Avrupa’da gösterimi tartışmalı olmuştur. Orduda görevde bulunan ve emekli askerler Fransız askerlerinin filmde gösteriliş şeklini protesto etmişlerdir. Film Fransa’da yasaklanmamış ancak filmin Avrupa’da dağıtımını üstlenen United Artists firmasına filmi dağıtmaması için yoğun baskı yapılmıştır. Bunun sonucunda film Fransa’da ilk kez 1975 yılında gösterilebilmiştir. Film yayınlandıktan sonra iki yıl boyunca Almanya’da yasaklanmıştır. Film İspanya’da da Francisco Franco yönetimince savaş karşıtı olduğu için yasaklanmış ve ancak 1986 yılında gösterilebilmiştir.
Türkiye'de film ilk kez 1969 yılında TRT’de gösterilmiş, filmde Albay Dax’ın saldırıyı miliyetçilik yaparak savunan General Mireau’ya söylediği Milliyetçilik alçakların son sığınağıdır sözü nedeniyle filmin gösterilmesi için öneri veren, dublajını yapan personel dahil olmak üzere filmin yayına hazırlanmasında görev alan personel hakkında savcılık soruşturması açılmış ancak filmin gösterimi engellenememiştir.
Uygulanan bu sansürlerin etkisiyle film eleştirmenler tarafından yönetmenin en önemli eserlerinden birisi olarak değerlendirilse de önemli hiçbir ödül almamıştır."

-spoiler-

Film "Onur" ile "Savaş" arasında sıkışmış bir subayın hikayesi,
Filmde çok çok iyi bir subay olan Albay, gözetleme mangasının komutanı çavuş'u orada yediği halttan ötürü ölüme gönderdiği askerinin idamını kendi gözleri ile görmesi için idam mangasının da başına yerleştiriyor. Bu yapılabilecek en büyük vicdan cezası o askere....


Hiç yorum yok: