istanbul film festivali 2010

Genç Ustalar

Nothing Personal
imdb76 (200)
2009 yılın irlanda filmi olabilir
11w6n
Lotte Verbeek
Bu dokunaklı, incelikli ve sakin ilk film, ilişkilerinde teselli bulmaya çalışan iki yalnız insanı izliyor. Adam hayatının olgunluk döneminde, İrlanda kırsalında gözlerden uzak evinde yalnız bir yaşam sürmektedir. Genç ve isyankâr kadın ise avare bir gezgin olmayı seçmiştir. Yalnızlıklarının özgürlükleri, kişisel alanları olduğu konusunda hemfikirdirler. Peki, anlaşmayı ilk kim bozacaktır?
-eksi- neredeyse tamamen iki kisi arasinda gecen, bol bol yemek yenen, dogrudan izleyiciye bir seyler vermektense dolayli/kapali anlatimlara girisilen enteresan bir yapim.
acikcasi filmden sonra yonetmenin aciklamalarini bile dinlemis olmama karsin, detayli bir inceleme yazisi okumaksizin bir cok noktayi kacirdigimi hissettirdi. belki tekrar izlerim.
bu arada sanirim ilk kez uluslarasi bir avrupa yapiminda bizim yore icin turku barda halay cekmek gibi enteresan bir aktivite ile karsilastim. filmdeki esas hatun yorenin geleneksel ya da bana oyle gelen dansi ile kendinden geciyordu.
birşeylerden kaçarak mahkum olunan bir yalnızlıktan ziyade, kendini tanımaya odaklanan seçilmiş bir yalnızlığı işleyen bir film olduğu, ayrıca birbiri hakkında hiç bir şey bilmeyen tamamen yabancı iki insanın da birbirini tanıyıp sevip kabul edebileceği konusuna kendisi de bir göçmen olan yönetmen urzula antoniak tarafından gösterim sonrasında dile getirilen film.

Eu cand vreau sa fluier, fluier (2010)
imdb83 (500)
Pirisın Birek filmi
Özgürlük, rüzgâr, yollar, ilk öpücük... her şey olabilir artık... Bu sürükleyici film, daha lise öğrencisi olan başrol oyuncusunun performansıyla dikkat çekiyor.



Mal día para pescar imdb70 (120)
2009 yılın uruguay filmi denilebilir
7w5n
Filmde, sadece "Lili Marleen"in yumuşak melodisiyle yatıştırılabilen eski dünya şampiyonu güreşçi Jacop ile her daim orijinal fikirleri olan menajeri Orsini'nin Güney Amerika kasabalarında güreş gösterileri sergilemek için yaptığı yolculuk anlatılıyor. Uruguaylı ünlü yazar Juan Carlos Onetti'nin kısa hikâyesinden uyarlanan film, Brechner'in kendine özgü mizah anlayışıyla arkadaşlık, sadakat ve saygı temalarını işliyor.

Tehroun 2009
imdb:75 (30)
Fahişelik, pezevenkler, uyuşturucu, gangsterler... Nader T. Homayoun'un bu ilk uzun metrajlı kurmaca filmi, İran'ın ilk polisiye gerilimi sayılabilir. Tahran'ın karanlık semtlerinde geçen bu sarsıcı filmin dünya prömiyeri 2009 Venedik Film Festivali'nin Eleştirmenler Haftası'nda yapıldı. "Tehroun" İranlıların başkentlerine verdiği isim. Kahramanımız İbrahim de bu şehirde yaşayan ve kucağında bir bebek taşıyan bir dilenci. İbrahim'in birinden kiralamış olduğu bebek kaçırılır. Bu da yetmezmiş gibi, hamile karısı köyden döner. Artık ikisinin de başı büyük beladadır. Homayoun'un İran: Bir Sinema Devrimi adlı belgeseli İstanbul Film Festivali'nde gösterilmişti.

Yeo-haeng-ja 2009
imdb83 (83)
5w1n
kore filmi
Babasıyla vakit geçirmeye bayılan dokuz yaşındaki bir kız... Veda bile etmeden babası tarafından bir yetimhaneye bırakılan bir kız... Babasının geri döneceğine inanan Jin-hee yeni ortamını ilk başta reddeder, ancak zamanla yalnızlığından sıyrılır ve uyum sağlar. Yetimhaneyi ziyaret eden batılı çiftler tarafından evlat edinilmeyi beklemektedir artık. Dünyanın dört bir yanında ödüllere boğulan bu ilk film, çocukken evlat edinilerek Fransa'ya götürülen Koreli yönetmen Lecomte'un kendi anılarından esintiler taşıyor.
güldüğü zaman dünyanın en tatlı ufaklığı olan, düşünceli olduğu zaman yüzü yaşlandıkça yaşlanan, öfkesini yüzündeki her mimikte, gözündeki her pırıltıda size hissettiren sae ron kim'e mi hayran olmalı yoksa böyle bir senaryo yazıp, bu küçüklü büyüklü çocuklarla bu kadar başarılı bir şekilde çekmeyi başaran ve ilk filminde bu kadar başarılı bir film çeken filmin yönetmen ve senaristi ounie lecomte mı hayran olmalı.


Na putu imdb77 2010 bosna hersek fimi

Hiç yorum yok: