7 Cajas




7 Cajas - 7 Boxes - 7 Kutu

2012
2012 yılının en iyi latin amerika filmi
Bir Latin Amerika Pulp Fiction'ı
Paraguan sineması başyapıtlarından.







32. uiff seçkilerim arasında
http://www.kilavuzkarga.blogspot.com.tr/search/label/uiff32
6w8n Toronto'dan ödülle dönmüş
Sebastian Gençlik festivali ödüllü.



* Hayatımda izlediğim ilk Paraguay filmi diyecektim, zaten Paraguay sinemasının da o kadar zengin olmadığını öğrendim. Buna rağmen bir yönetmen, ülkenin fakirliğini ve özellikle dolar karşısında ekonomisinin nasıl ezildiğini bundan daha güzel anlatamazdı.
Konuyla ile ilgili önemli not: en azından hayatımda izlediğim ilk ve son Uruguay filmi Wisky'den açık ara iyi bir film.  Wisky tam bir fiyaskoydu:
http://kilavuzkarga.blogspot.com.tr/2008/02/11.html










* Filmin bir Korsan DVD satış yerinde başlaması babında Cem Yılmaz'ın Pek Yakında filmini hatırlatır.

* Film tıpkı Türkiye'deki bir pazar yerinde hamallık yapan bir çocuğun hikayesidir. Kendisinin herhangi bir ekranda gözükmesi konusunda hayalleri vardır.

* 7 Kutu tipik bir bir çanta dolusu merak edilen şey - mafya - polis üçgeni aksiyon sineması örneklerinden. Ama plato ve ülke çok farklı olunca bambaşka bir tat veriyor. Hatta hem özgürleşmiş hem de özgün bir hikaye örgüsüne sahip olmuş. Latin sineması olarak daha fazla ödül ve daha yüksek bir imdb puanı hak ettiğini düşünüyorum.



* Latin amerikadaki fakirlik, uyuşturucu ve bunun genç bir insanın çevresi üzerinden anlatılması babında  Cidade de Deus  City Of God - Tanrı Kent filmine benzemekte. (Tanrı Kent Latin amerika sinemasının gelmiş geçmiş en iyi filmidir. Hollywood ve Avrupa sineması dışında dünya sinemasında da ilk ona girer.)

Sinema'da yedi uğuru:
- Yedi Samuray
- Seven
- Yedi kardeşe yedi gelin






Hiç yorum yok: