g a t t a c a




Gattaca imdb78
1997

* Puanlamalarda ön saflarda yerini almış.
Reyting olarak en yüksek teknik ve efekt olarak zayıf bilim kurgu diyebiliriz.

* İki kere yarım bıraktığım bu filmi gene zorlanarak sonunda bitirme başarısı gösterdim. Bir bilim kurgu filminde iki kardeş arasında rekabetin yüzme olması, filmin bilim kurgu olarak teorikte ne kadar zayıf olduğunun göstergesi zaten, lakin teoride sağlam bir bilim kurgudur ve hayranları onu gerektiği kadar ilgi çekecek puanlar vermişlerdir.

G, A, T, C harfleri dna'yı oluşturan harflerdir. Üstelik DNA şeklindeki merdivenlerde oturur ana karakterlerimiz. Filmin en önemli gerilimi de bu merdivenlerde yaşanmış, seyirciyi heyecanlandırmıştır.

Eskiden bilim kurgu filmleri böyleydi. Sana bir tane gelecekte olacak ve bizim farklı yaşamamıza
neden olacak sanal bir gerçeklik yaratılırdı. Bir tane bir şey patlar, ya da uçar, ucu gösterilirdi. Ardından insan ilişkileri, dedikodu, cinayet, aşk, kardeş kavgası falan patlarılı bu sanal gerçeklik bahane olur ve bu insan ilişikileri ile film başlar ve biterdi.
Sanal gerçekliklere itiraz ederseniz zaten o filmin zevki kaçar. Örneğin, bir gezegende, diğer hiç bir gezegende olmayan bir elementin varlığını söylersiniz, o element en ucuz ve en güçlü enerji kaynağıdır tüm varlıklar için. İşte sonra onun için uzayda herkes kavga eder. Sizin sanal gerçekliğiniz budur ve izleyen bu sanal gerçeklikle izler filmi.
Bu filmde de güvenlik kameraları olsaydı ya diyebilirsiniz. İşte bunu dediğiniz an filmin tüm tadı kaçar.

Filmin en büyük esprisi başında da ha söyleniyor, bu sanal gerçekliği sevenler için iyi bir bilim kurgudur.
"Tanrının eğdiğini kim doğrultabilir ki"
Evet genetiğizde bulunan bir hastalık size çözümsüz bir zulüm yaratır.
Gelecekte insanlar genetik olarak temizler, genetik olarak kirliler olarak ikiye ayrılmıştır.
Genlerinde hastalık taşıyanlar, dışlanır, kötü işlerde çalışır...
Sistem Genleri temiz insanların yüceltildiği bir sistemdir.
Böyle bir sistemde genetiğindeki kalp hastalığı yüzünden genç yaşta öldeği söylenen birinin sistemle didişmesini izleriz. Çatışmanın göbeğinde ise genetik olarak kusursuz erkek kardeşi yer almaktadır.




Hiç yorum yok: