Another Earth

Another Earth
2011
imdb69

* ikinci şans filmi

* Filmin ana teması çok işlenen "vicdan" olduğu için, filin güzel aktristi Brit Marling senaryosuna bu ağır dramı kaldırabilecek bir bilim kurgu ceketi giydirerek anlatmış.

* Paralel dünya kazadan önce doğması, kaza'da farklı bir şey olabileceği kuşkusunu yaratmış. Baba'nın dediği gibi biz onlara dünya 2 dememiz, bizim dünya 2 olmadığımız manasına gelmiyor.

* Eski bilim kurguları hatırlattı bana. düşük maliyetli bilim kurgular. Sık sık gözüken ana manzara dışında olayların vahametini, büyüklüğünü ve hatta bilim kurgu yapısını diyaloglardan anlardın.

* Rhoda'nın kabul edilmesini sağlayan yazısı:
"İlk kâşiflerin Atlantik okyanusunun batı kıyısına geçtiği ilk dönemde çoğu insan Dünya'nın düz bir yer olduğunu sanıyordu. Çoğu insanın düşüncesine göre, yeterince batıya giderseniz bir düzelmeden boşluğa düşermişsiniz. Bilinmeyene yelken açan bu taşıtlar asilleri, aristokratları, sanatçıları veya tüccarları taşımıyormuş. Hayatının sınırlarında yaşayan bir ekipten oluşan insanlar varmış. Deliler, yetimler eski mahkûmlar, serseriler... Aynı benim gibi."

* Rhoda'nın kozmonot hikayesi:
Rus kozmonotun hikâyesini biliyor musun? Uzaya giden ilk insan. Ruslar, Amerikalıları yenmişler. Büyük bir uzay gemisiyle yukarı çıkmış ama çok küçük bir alanında yaşıyormuş. Kozmonot içerideyken böyle bir portal penceresi varmış dışarı bakıyormuş ve Dünya'nın kavislerini görüyormuş hem de ilk defa. Gezegene dışarıdan bakan ilk insan oymuş. İşte o anda kendini kaybetmiş. Birden bire gösterge panelinden tuhaf bir tikleme sesi
çıkmaya başlamış. Kontrol panelini söküp atmış. Aletlerini çıkarmış. Sesin kaynağını bulup durdurmaya çalışmış.Ama bulamamış. Durduramamış.Ses çıkmaya devam etmiş.Birkaç saat bu şekilde devam edince. İşkence ediliyormuş gibi oluyor.Birkaç gün bu sesle geçmiş. O da biliyormuş. Bu küçük sesle kafayı yiyecekmiş.Aklını yitirecekmiş.Ne yapabilirsin ki?Yukarıda, uzayda bir başına,bir uzay odasında. Kalan 25 gününü bu sesle geçirmek zorundaymış.Kozmonot da aklını korumanın tek yolunun bu sese aşık olmak olduğuna karar vermiş. Gözlerini kapamış hayallerine dalmış sonra da gözlerini açmış. Artık tikleme sesini duymuyormuş. Müzik duyuyormuş.



Müzikal Testere denilen Musical Saw ise yaygın kullanılan bir aletmiş gibi duruyor:

-  Bakınız You Tube Videoları - 


Ağır Spoiler:

Filmin sonunda Rhoda'nın gelişini görmemiz, Paralel dünyada Rhoda'nın yaşadıklarını tamamen bize bırakmalarına yol açmış:
Alternatif açıklama 1: Karşı tarafta da kazaya sebebiyet verdiği açık. Çünkü paralel dünyadaki Rhoda'yı gördük sonunda. Ama baba'yı değil de kendini göndermesi bir takım değişikliklerin olduğunu ispatlıyor. En iyi ihtimal paralel dünyadaki Rhoda'nın babayı göndermediğine göre, ki babanın gitmeden önceki röportajında da neşeli konuşması da buna işaretti, orada babanın ölmüş olması, ve ailenin geri kalanın yaşıyor olması. Seyirciye kalmış optimist yaklaşımlardan biri.

Alternatif açıklama 2: Şimdi MiT kazanmış Rhoda orada kazayı hiç yapmamıştır. Neden, çünkü paralel dünya'dan gelen Rhoda saçı tıpkı filmin başındaki gibi salık ve temizdi. Bunalımda olan buradaki Rhoda ise kendini salmış, pis saçlara sahip ve saçları toplanmış olarak sürekli gördük. Bu da teoriyi destekleyen bulgulardır.

1 yorum:

Michelle dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.