A Dangerous Method

A Dangerous Method
Tehlikeli İlişki 2011

* Yılın Psikanaliz Filmi.
imdb65

* Radyo Tiyatrosu (bir film olarak hakaret sayılabilir ama gerçekten bir Radyo tiyatrosu tadında ve kalitesinde geçen film)

* Freud ile Jung arasını bozan kara kedi bir kadın olduğunu duymuştum. Film gerçekleri yansıtıyorsa, bu derece derinlikli olarak ilk defa meseleyi öğrenmiş oluyorsunuz.

* Sinema'nın yahudi lobisini goy goylamak ve Amerika yalakalığı yapmak adına bir kaç sahne rahatsız ediciydi. Freud'a Hürriyet Heykeli'ne baktırıp, burası çok güçlü bir ülke olacak dedirtmek... Cık cık cık!

Freud: Ölmek pek tatlı olmalı.

* İkisi arasındaki gerilim Mısır'ın en ünlü firavunlarından Akhenaton (Akineton) tartışmasıyla iyice alevlenir.
Akineton dünyaya ilk tek tanrı inancını getiren kişi olarak bilinir. Yazdığı şiir enteresan:
Tanrı uludur: birdir, tektir.
Ondan başkası yoktur.
Bir tanedir.
O'dur her varlığı yaratan.
Bir ruhtur tanrı, görünmeyen bir ruh...
Babasının ismini tüm anıtlardan siler. Bunun nedeni olarak Freud, babayı öldürme içgüdüsü yattığını söyler. Akineton, Mısır'da Kralların gerçeğe yakın heykellerinin ve resimlerinin yapılmasını söyleyen de ilk firavundur. Tek tanrıya tek tanriya, yani güneş tanrısı aton'a inanmıştır, Tutankamon'un kayınpederi, Nefertiti'nin kocasıdır. Nefertiti, Afrodit kadar meşhur bir diğer Mısır Kraliçesidir. İlk yüzük takan eş olduğu iddia edilir. İlahiyatçılar, tek tanrıya inandığı için onun bir peygamber hatta ve hatta Hz İbrahim olabileceğini iddia ederler, Rasyonalistler ise rahibimin adının Musa olduğunu hatta Musa'nın ondan çok etkilenerek yahudiliği inşa ettiğini iddia ederler.
Akineton: Çok çabuk bağımlılık yapan, antikolinerjik olup şizofreni ve çeşitli psikozların tedavisinde nöroleptik olarak kullanılan kimyasal ilaca da bu ismi vermeleri acayip olmuş.

Bu tarihi karakter üzerine bir konferansta tartıştıktan sonra mektupla birbirlerinin canlarına okurlar:

Freud - Jung'un birbirlerine ağır giriştikleri mektuplar.

Carl Jung: İfade etmem mümkünse, sevgili Profesör, hatanız, dostlarınıza da hastalarınıza
davrandığınız gibi davranmanız.Bu onları bir çocuk seviyesine indirmenizi
sağlar, böylece onların tek seçeneği şakşakçı değersiz kişiler ya da parti
polikalarının zorba uygulayıcıları olmaktır. Bir dağın tepesinde otururken, ne kusursuz bir baba figürü ne de bir başkası seni yakandan tutup "Hareketlerini iyi tart ve kimin daha nevrotik olduğuna karar ver" deme cesaretini gösteremez






Sigmund Freud:.Bir arkadaş olarak konuşuyorum. Mektubunuz cevaplanamaz.Dostlarıma hastammış gibi davrandığım
iddianız açıkça gerçek dışı. Hangimizin nevrotik olduğuna gelirsek, biz analistlerin bir parça nevrozun utanılacak bir şey olmadığı konusunda anlaştığımızı sanıyordum.Fakat oldukça anormal davranışları olan
ve orada durup avazının çıktığı kadar ne kadar normal bir insan olduğunu
bağıran sizin gibi bir adam ciddi bir endişe konusu. Uzun zamandır ilişkimiz bıçak sırtında. Üzerinde geçmiş hayalkırıklıkları barındıran bir bıçak sırtı. Bundan kurtularak bir şey kaybetmeyiz. Sen bu anın, senin için ne ifade ettiğini en iyi anlayacak kişisin. Gerisi ise sessizlik.

Freud: Çalışmanızın sonunda İsa'nın ismini
anmanız küçük bir şoka sebep oldu.
Sabina Spielrein: Alanımızdaki her tür dini boyuta
tamamen karşı mısınız?
Freud: Genel olarak birinin Rama'ya, Marx'a veya Afrodit'e inanmasını umursamam yeter ki bunu  muayenehanenin dışında bıraksın.

...
Carl Jung: Seks içgüdüsü ile ölüm içgüdüsü arasında kurduğun bu benzerliği bana açıkla.
Sabina Spielrein: Profesör Freud cinsel dürtünün basit  zevk dürtüsünden geldiğini iddia ediyor. Eğer haklıysa sorulması gereken neden bu dürtünün sıklıkla başarılı bir biçimde bastırıldığı. Zarar verme ve kendine zarar verme dürtüsüyle ilgili bir teorin vardı; biri kaybeder. Cinselliği bir füzyon olarak düşündüğümüzü farz edelim
-kendini kaybetmek, sizin deyiminizle fakat kendini diğerinde kaybetmek- başka deyişle bireyselliğin, kişinin kendisi tarafından yıkımı. Ego, kendini koruma ile otomatik olarak  bu dürtüye karşı koymaz mı? Yani sosyal sebeplerden değil de bencillikten mi? Evet. Diyorum ki belki de gerçek cinsellik, egonun yıkılmasına ihtiyaç duyuyor.
Carl Jung: Başka bir deyişle Freud'un önerisinin tam tersi.



Filmin Hatunu
Keira Knightley ablamızın olmayan göğüslerini en fazla gösterdiği filmdir tartışmam. 




Hiç yorum yok: