Durak - The Fool - Enayi Rus Filmi

Durak 2014
imdb80
2014
15w10n (Uluslararası Ödüllü bir film)

Durak Rusça'da Enayi demekmiş.









* 2014 yılında iki sistem eleştirisi yapan Rus filmi ulusarası başarı elde etti. Siyasi erkin halkı taşrada ezdiği halkı bir adli vakıa üzerinden anlatan, ülkenin çürümüşlüğünü ise balina iskeleti, parçalanmış kayıklar, yıkık dökük terk edilmiş evleri metafor olarak kullanarak gösteren LEWİATAN filmi. BKNZ 






* Durak filmi ise büyük şehirlerde sosyal yardımlaşmaya ait bir bina da oluşan çatlağı anlatırken, ülkenin de nasıl çatırdadığını bu binadaki avam insanlar ve kötü yöneticiler üzerinden anlatmış.
Durak filmi Lewiatan filminden daha cesur bir film bu bağlamda. Çünkü halkın da ne kadar yozlaştığının altı özellikle çizilmiş.






* Bu Rusya'ya ait bir sorun mu? Kesinlikle hayır. Bu filmin tüm kadrosuna Türk isimler ve Türkçe konuştursan hayatta sırıtmaz, herkes bunu bir Türk filmi zanneder. Çünkü ülkemizde de durum bundan çok farklı değil.




* Filmin adı ingilizcesinden yola çıkarak filmin adı aptal ise, halkın ve yöneticilerin aptallığı vurgulanmış..

Eğer filmin adının türkçe manası "ENAYİ" ise bu kesinlikle başroldeki mağdur mağrur tesisatçıya yapılan bir gönderme.
Bina ile ilgili temel sorunu tespit eden odur. Lakin hiç kimseye yaranamaz. Halk zaten yozlaşmış ve bir bataklıkta saplanmıştır.
Yöneticilere yaranamaz, Yöneticiler koltuk için bir üst yöneticilere rüşvet vermekten halkın sorunları ile ilgilenemedikleri ortaya çıkmaktadır. İşi alan mafya ise durumun tespit edilmesinden bile rahatsızdır. Yani mühendislik okuyan genç tesisatçı hiç kimseye yaranamaz, ama gene de sorunun üzerine sonuna kadar gitmeye çalışır.
Yöneticilerden ve mafyadan kaçabilse de üçüncüsüne sağlam yakalanır. Halk onun cezasını verir!!!

Hiç yorum yok: