Good Bye Lenin

Önce küçük mantık hatalarını yazayım:

Bir bebek penceresi açık odada uyuyan bir adamla yalnız başına bırakılıyor.

Uyuyan adam uyandığında bebeği hepten yalnız bırakıp kapıyı da açık bırakıp aceleyle çıkıyor. Olacak iş değil.

Şimdi gelelim mantık hatası olmayan mantık hatalarına:

--- `spoiler` ---

- Doktor ve ablası annenin hastanede de kalabileceğini söylediği halde oğlan annesini ısrarla eve götürüyor.

- Oğlu, o kadar pot kırıldığında, Coca Cola afişini gördüğünde dahi gözü bile seyirmeyen annesinden gerçekleri saklamakta aşırı ısrar ediyor.

- Sokağa çıkıp olan biten her şeyi gördüğü halde geriye çok basit bir bilgi kırıntısı kalmışken bile oğlu annesinin komadan önceki dünyasından çıkmasına izin vermiyor. Onu, yarattığı hayali sosyalist dünyaya zorla geri sokuyor.

- Anne de her şeyi öğrendikten sonra hatta oğlu son sanat eserini tamamladıktan sonra, ölüm döşeğindeki son saniyede bile oğluma "evladım ben anladım zaten" demiyor.
Bunlar mantık hatası gibi görünüyor ama aslında mantık hatası değil. Sebebi de şu:

Geçmiş yıllardaki olaylar neticesinde anne sosyalizme bağlı bir idealist olmuştur. Baba ise en azından oğlunun gözünde kendini kapitalizme satmıştır.

Hal böyleyken kendisi Doğu Almanya'yı protesto etmekte, Batı'ya kapalı duvarın yıkılması için eylemlere katılmaktadır. Onun bu tavrı annesinin komaya girmesinde hem de duvarın yıkılmasında pay sahibi olur.

Yani Alex kendini sadece annesini komaya soktuğu için suçlu hissetmez. Annesinin uğruna hayatını adadığı Doğu Almanya'nın Batı'ya yenilmesinde pay sahibi olduğu için hatta muhtemelen bilinç altında kapitalizmi (babasını) sosyalizme (annesine) tercih ederek annesini yıktığı için kendini çok suçlu hisseder çünkü ikisi hemen hemen aynı zamanda ve aynı sebepten gerçekleşmiştir.

Annesini hastaneden çıkardıktan sonra Doğu Almanya'nın restore edildiği bir dünya yaratmasının nedeni sadece annesini şoktan korumak değil kendi vicdanındaki bu yarayı iyileştirmektir.

Tıpkı Lenin'in son 2 yılını geçirdiği, sosyalizme dair her haberin iyi olduğu oda gibi bir oda yaratarak aslında annesini değil kendisinin de iştirakiyle yıkılan sosyalizmi korumaya çalışmaktadır.

Annesi için herkese ve her şeye rağmen hatta bir yerden sonra annesine de rağmen Doğu Almanya'nın Batı Almanya'ya üstün geldiği, annesinin emeklerinin boşa çıkmadığı bir dünya yaratır. Bunu yapmakla görünüşte annesini korumaktadır ama aslında vicdanında kendi nankörlüğünden rövanş almaktadır.

Annesi de bunu anlamış olmalıdır ki oğlunun bu mücadeleyi tamamlamasına izin vermiştir. Kendisi ölüp gittikten sonra oğlunun vicdanının ferah kalmasını istemiş olmalı ki anne de bu oyuna sonuna kadar sadık kalmış, bozmamıştır.

Asıl inanılmaz mantık hatasını söyleyeyim: Denis. Yani kahramanımızın filmci arkadaşı. Gerçek hayatta öyle 10 numara arkadaş yoktur. Bulunamaz.

1 yorum:

demir dedi ki...

Bayağıdır yoksunuz