Flight

Flight - Uçuş
imdb:73

Yılın Mahkeme Filmi
Yılın Uçak Kazası Dramı
- tam yansıtmasa da-
Baba oğul izlenmesi gereken filmler

Ödüller
11wins31n2OscarN

* Tartışmasız en gerçekçi uçak kazası sahnesine sahip film.

LOST izleyenleri bıktırmış olsa da, uçak kazaları sinemanın vazgeçilmezlerinden:
* Knowing 2009 filminde hiç beklenmedik bir tridi kaza görüntüsü vardı.
* Die Hard 2 Havaalanı gerilmi üzerine kurgulanmıştı.
*Alive : Gerçek bir hikayeden yola çıkılarak çekilmiş, dağ uçak kazası sonrası ölülerini yemeye başlayan insanları konu alan bir filmdi...
= Fearless - Passengers - United 93 - Final Destination - Con Air
Cast Away - Fight Club -

Filmde alt yazı ile izleyenler için söylüyorum çok rahatsız edici bir hukuki terim çevirisi hatası var:
ing: "act of god" hukuk dilinde "mücbir sebep" olarak geçen ve doğal afet ve felaket gibi şeyleri kapsayan terim yanlış çevrilmiştir.
"Allahın taktiri" "Taktir-i İlahi" hele hele "Tanrının işi" çevirileri yanlıştır.


Film genelde sanatçılar için kullanılan "iyi sanatçı ama karakteri kötü" muhabbetinin kuralları çok katı bir sistemde çalışan havacılıkta işlemediğini anlatıyor. Buradan doğan çatışma büyük bir davaya dönüşüyor.

* Sinematografisini sıkı takip ettiğim yönetmenler var. Bunlardan biri de Robert Zemeckis.
Yönetmen daha önce de başarılı bir uçak kazası filmi çekmişti: Cast Away
Yönetmenin Top250 Filmleri: Bact To The Future I - II - III & Forest Gump
Unutulmaz Filmleri: Contact
Az bilinen iyi filmleri: Yapımcısı olduğu Matchstick Men - Üç Kağıtçılar filmi az bilinen en iyi 5 dolandırıcılık filmi arasındadır. Bence bir dolandırıcılık baş yapıtıdır.

= Kafadan seksle başlayan gerilim fimleri: Temel İçgüdü
Opining Screne Nudity filmleri
Üstelik Female Full Frontal Nudity filmlerinden
En ünlü Female Full Frontal Nudity filmleri:
Requiem For A Dream - A Clockwork Orange
The Big Lebowski - Amelie - The Devil's Advocate
Eye's Wide Shut - The Reader - Blue Velvet - Irreversible








Filmin hatunları giriş sahnesinde salına da salına da gezinen hatun
Nadine Velazquez
filmin devamında salına da salına da gezinen hatun
Kelly Reilly





- Spoiler -


Eksi sözlük'ten filme dair ve havacılığa dair iyi bir yazı:
Yazar: tcgrk

uçucu bünyeleri çok fena etkileyen film!

filmin sadece crash sahnesi hakkında konuşmak istiyorum.
denzel abiniz bu film için bayağı simulatorde sağlam saat yapmış; modelleme, terminoloji v.b. gibi her türlü unsurla ilgili çok büyük teknik destek almışlar. amaçları "gerçekçi olması"ymış... olmuş da!!!

şimdi sizler izlerken "pasif" konumda izliyorsunuz, kendinizi yolcu konumuna koyarak. haliyle olay heyecan ve gerilimden öteye gitmiyor. ama şahsım adına konuşayım; olaya teknik açıdan baktığımız için, o "piç'liği" ( pilot-in-command/mesul kaptan ) havasını birebir yaşıyoruz! aklımda sürekli "acaba ben olsam yapar mıydım/yer miydi?" gibi sorular, sorumluluk sorguları! kendini pilotun yerine koyma.

zaten en son uçakta motor neyin kalmıyor, süzülüyor ama uncontrolled şekilde. elindeki son kontrolü kiliseyi sıyırmak için yapıyor-ki sol kanadı gömçürüyor abimiz- işte o slow motion anda, aynen onun yüzündeki çaresizliği derinliklerimde hissettim! "brace for impact" dediği noktada içgüdüsel olarak aynı anda ben de aklımdan onu söylemeyi geçirdim son söz olarak; bir de bismillah diyebildim. tam impact'in olduğu saniyede resmen ruhumu bıraktım orada vallahi! kaldım böyle eridim bittim öldüm hayat bitti benim için! tam da tahmin ettiğim şekilde, kafayı gömdük lövyeye, anlım öyle bi acıdı ki...

onca aircrash investigation izledik, bizi böylesine derinden etkileyen bir yapımla karşılaşmadık! kendimi toparlamam uzun sürdü açıkçası.
_____

gelelim bazı sorulara;

- o uçak ters uçar mı? : evet uçar. zaten bu, benzeri yaşanmış bir kaza. her türlü uçağa uygun koşulları sağladığınızda  yaptırabilmeniz mümkündür. uçakların "loop" kabiliyetleri olmayabilir ama barrel roll; roll ile loop un karışımı, loop u hafifleten bir harekettir zaten. lakin şöyle bir sorun ortaya çıkmaktadır; eğer bir uçak ters de uçabilmek için tasarlanmamışsa, sistemlerinde -hidrolik, yakıt, pnömatik v.b.- birkaç dakika içerisinde bir sorun çıkacaktır muhakkak, bağlantı ve devre şekilleri nedeniyle. ""zira son anda motorların susmasının nedeni de budur."" bu kısmına kadar gerçekçi yapılmıştır. helal olsundur!

- bir pilot sarhoş uçabilir mi? : uluslararası mevzuata göre; uçuştan 12 saat önce alkolden "arınmış" olmalısınız. alkol almayı kesmek değil bakın, arınmış olmalısınız. bırakın sadece böyle kazaları, en ufak bir aksilik, emergency veya urgency durumunda, her türlü hava olayında, direk ekiplerin kanları alınır ve tahlile yollanır. kaçarı yok, feci sıçarsınız. direk lisans iptal sebebidir!

bu kısmı biraz daha teknik;
- uçağı limitlerine zorlamak doğru mu? : bu soru özellikle cb lerden kaçma esnasındaki overspeed'e yakın sürat ile ilgili geldi. aynı soru, dive esnasında overspeed halde flapları açmayla alakalı olarak da yönlendirildi. limitler, normal operasyonu, emniyeti ve konforu korumak için tasarlanırlar. haliyle belirtilmeyen belirli yüzdelerde safety marign leri bulunmaktadır. yani sonuçta bu adamlar uçak üretiyorlar, salak değiller; gerek elinle dokunup gerekse sistemdeki bir sebepten ötürü 0.80 mach ile giderken birden flaplar açılıverse çatır çutur kopacak diye bir kaide yok. ama limitler belirli süre zorlandığında, veya aşırılaştığında, illaki hasarlar bırakmaya başlar. öyle bir emergency durumda sizin öncelikleriniz daha farklı olduğu için, bu tarz exessive olaylar mazur görülmelidir-görülmüştür.

bu kısmı biraz daha sapık;
- kaptanlar hostesler ile yatıyor mu? : kişiden kişiye göre değişir elbette ama bunlar çok demode laflar artık. evet; hosteslerin büyük bir çoğunluğu deli gibi sevişiyor, tahmin edebileceğinizin 10 katı fazlası hemde, gerek dışarıda gerek yönetici kadrosuyla gerek hostlar ile... ama kaptanlar bu işlere pek karışmazlar genelde. havacılıkta dedikodu hat safhadadır; böyle bir hostes ile yattığınız anda, o geceki yatak performansınız ertesi gün bütün şirkette çoktan konuşulmaya başlanır bile. haliyle, iz bırakır ve bir süre sonra "sapık kaptan" olarak tanınırsınız. aynı şekilde, filmde de gördüğünüz üzere yolcunun şunun bunun ortasında böyle yavşak gevşek "gut mornink keptın" lı, daha da ileriye giden sırnaşmalar, otorite sarsılmalarına sebebiyet verdiği için tercih edilmemektedir.

tcgrk meraklarınızı giderdi.

Hiç yorum yok: