2013
imdb:59
* Steve Jobs Biyografisi -
Film olarak kötü, biyografi olarak berbat filmler.
= Sosyal Ağ - The Social Network - filmindeki Mark Zuckerberg muamelesi yapmışlar Steve Jobs'a
bir iki sahnede de bunu hak ettiğini anlıyorsun...
Casting karakterlere benzerme derecelerine göre seçilmiş ve bence başarılı bir yöntem izlenmiştir.
* Bill Gates'in şu an yaptığı dünya çapında bir rasyonel zeka ve empati örneğinin trilyonda birini yapmayacağını da anlıyorsun Steve Jobs'ın... Çünkü gerçekten çok bencil biri...
- eksicilerin dediği gibi adam tam bir pislik çıktı Rıza Baba!
Ayrıca Bill Gates vaktinde Apple hisselerine 150 milyon $ yedirip Apple'i ipten almaştır.
Steve Jobs'ın itin mabedine daha da sokmamak için anlatılmamıştır.
Büyük bir seyirci kaybına uğrar, fanları ayaklanır ve filmi sabote edebilir diye korkmuşlardır.
* Deha'lığının pazarlama ve iş kurma konusunda olduğunu, doğru kişileri bir araya getirdiğini ve aslında mucit olmadığını anlıyorsun. Steve Wozniak yani kişisel bilgisayarın bulunmasında en büyük rolü olan adamın (gerçi Steve Jobs'sız da bunu gerçekleştirmesi çok güç) ne kadar Steve tarafından sömürüldüğüne gözlerinle tanık oluyorsun. Ben Steve Jobs'ın işin vizyon ve pazarlama kısmında bir dahi olduğunu tahmin ediyor ama dile getiremiyordum, bu film benim için çok ideal bir anlatıma sahip oldu bu bakımdan.
Big Bang Teori'yi bir kere daha taktir ettim. Steve Jobs'ın gölgesinde kalan mucit Wozniak'ı ilk defa orada tanımıştık. Sezon 4 Bölüm 2 - Bunu dizi eleştirisinde yazmıştık:
http://kilavuzkarga.blogspot.com.tr/2013/08/the-big-bang-theory-4-sezon.html
* Steve Jobs girişimciliğin tanımını yeniden yazdığı için bu kadar paye verilmesine karşıyım, evet kafasındakileri dahiyane fikirleri gerçekleştirmesi övülebilir:
Bilgisayarın iki yanındaki hoparlörlere bakıp: bunlar dışarıda değil, ekranın iki yanına sabitlemelisin demek mi, onun çözümünü bulan mühendis mi?
* Filmde Steve Jobs için tek taktir edebileceğimiz şey, üst para babalarının kafalarına kafalarına vurması.
Yani çalışanlara aynı muameleyi yapan Pazarlama dehası Steve abimiz patronları da dövebildiği için alkış tutuyoruz kendisine... Belki de bu yüzden camia çok seviyor kendisini...
Film bize şunu öğretiyor ki ben bunu dediğim gibi tahmin ediyordum:
Jobs'un bir deha olmadığı, dehaları fark etme ve onları kullanabilme yeteneğine sahip olduğu.
Ya zaten kendini tanımayanlar için bu şok yetiyor adam...
Woz'a büyük tokat: Geliştirmeyi taahhüt ettiği bir oyundan 5000 dolar kazanacakken woz'a işin tüm teknik kısmını hallettirip ona 700 dolar alacağını söylemesi ve bunun yarısını woz'a vermesi dost kazığı teriminin vücut bulmuş hali olarak seyredilebilir.
Bir evlatlık olarak kendi çocuğunu red ediyor:
Yine woz'un herşeyi yaptığı, jobs'un hazıra konup sadece pazarlamada rol oynadığı ilk apple üretimi döneminde kız arkadaşının hamile kaldığını öğrendiğinde yaptıklarını hiçbir insan evladının yapabileceğini düşünmezdim. Evlatlık biri olarak kendi evladını sokağa atması bu adamın ''humanity switch off'' yaşayan bir vampirden farkı olmadığını hissettiriyor.
Şirketi beraber kurduğu arkadaşlarını aforoz etmesi (Facebook'un hikayesinden farksız)
Şirket olduktan sonra risk alıp apple'ın şirketleşmesinde katkısı bulunan insanlara tam bir vefasızlık örneği göstererek hissedarlardan çıkarması da ayrı bir kazığı olarak not düşülebilecek bir enstantaneydi.
Jobs'un estirdiği terör ve oportunist yaklaşımıyla işi bittikten sonra çevresindekileri paçavra gibi atması ve anlayış beklemesinin yanında, derin yalnızlığı da gözlemlenebilmektedir. Öyle ki, kendi adamları tarafından işine son verilmiş bir insandan bahsediliyor.
Adama saygım iyice yerlerde sürünmeye başladı, bu belgeselden sonra.
Belgesel çok iyi bitiyor
"o bir yazılımcı değildi
o bir iş adamı değildi
o bir donanımcı da değildi
o bir hayalciydi"
Pixar'a verdiği 50 milyon dolar yardım sayesinde bir milyar dolar kazanmış...
Evet paraya değer vermiyor diyorlar ama pixar ona her filminin sonunda teşekkür ediyor...
Para veren adama...
Yapmayın dostlar... Pixar, yerleri süpürenlerin çizim kursları düzenleyen Walt Disney'in temizlikçilerinden birinin kurduğu bir animasyon şirketi. Adam filmlerinin sonunda Walt Disney'e değil ona 50 milyon veren adama teşekkür ediyor. Karşılığında da milyar dolar kazandırmış üstelik. Pixar filmleri bittiğinde zilyon tane adamın ismi geçiyor ve en son Steve Jobs'a teşekkekkürler... Hem de kocaman... Yapma... Zilyon kişinin ismi geçiyor diyorum...
Japonya'ya gidiyor:
Dünyanın ilk iki disc çalarını hediye etmişler adam diye... Çinliler gibi hemen birini parçalamış... Kopyasını yapmak için... (Disc çalar'ı bulan adam için japonyanın Steve Jobs'ı diyorlar. Neyse günah çıkarmak için daha sonra Sonny'nin bir zımbırtısının dünya lansmanını yapmış... Ama adam bir hırsız kardeşim bu neyi değiştirir...)
Daha özgür ve sanata daha yatkın tasarımcıları sayesinde Sonny den daha iyi bir şey çıkarmış...
Asansörde çıktığı adamı kovan biri bu kadar da başarılı olsun... Bir kere korku saçıyor...
Japonlar mühendislerini bu kadar dövmüyordur...
Ben adamı yeteri kadar yerin dibine sokuyorum ki ama ortasını bulmak için adam tam bir kapitalist... Hatta kapitalizmin heykeli yapılsa ona benzetilmeli. Donanımcılar windows'u övme o hiç bir şey üretmiyor bir yazılımla zengin oldu diyorlar... Steve Jobs'ın elle tutulur bir sanat eseri ortaya koyduğu için tapıyorlar... Bakın bunlara aşırı sert cevaplarım yok lakin Steve Jobs ta gördüğün net bir şey var:
Rasyonel düşünce ve empati yoksunu biri...
İşine odaklanmış ve mükemmeliyetçiliği kılıfıyla insanları etkilemiş...
Karşılığını gani gani aldığı bir şey... (para cinsellik yaşam kalitesi - adam sevdiği müzisyenlerle çıkmış, düşünebiliyor musunuz... mankenlerle olmak zorunda değil, iyi müzisyenlerle birlikte olmak istemiş ve bunu başarmış - Joanna Hoffman - John Baez...)
Onun özgür kıldığı çalışanlar, onu özgür kılan sistemin açtığı bir kapı...
Zaten uyuşturucu için sevgilisini aldattığı hem kitabında hem de biyografık bu filminde konu edilmiş.
kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs
Ama onu özgür kılan şeye diyetini ödememiş, onun özgür kıldığı insanlar ise fazlasıyla ona tapıyor...
Hep birilerinin icatlarını parçalayıp daha iyilerini yapmaya çalışan birinin bu kadar kapalı kutu, kimse açmasın şeklinde tasarımlar yapması hayranlarını daha fazla etkiliyor olabilir, benim için anlamı, benimkisini çalmasınlar diye düşünen hırsızlığı bilen birinin davranışı gibi duruyor. Windows eğer bir şeyini çaldı ise, ve bundan dolayı bu kadar öfkeli ise, o kadar çaldığı şeye yorsun bi zahmet...
Bir de mouse bulan adam zannediyordum. O gene teknolojiyi nasıl geliştiririz üniversite oturumlarında tartışılan bir uzaktan kumandayı almış modifiye ettirmiş (tabi bunu da kendi yapmıyor) bir adam. Sadece bileşenleri bir araya getiriyor. Biri çıkıp bunları söylemeliydi.
Sonuç olarak eğer biz bir çocuğa dünyanın en dahi en başarılı adamı budur diye Steve Job'ın hayatını anlatır, biyografilerini izlettirecek olursak, başarılı olmak için diğer insanların sırtlarını basamak olarak kullanıp onların başarılarını çalarak kendininmiş gibi pazarlaman gerektiği gibi bir sonuca varır o çocuk. Yanlış mıyım?
SON OLARAK
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder