The Wild Bunch


The Wild Bunch
imdb:82
(10 000 7500 7500)
z810080075

slow motion tekniklerinin ilk kullanildii film... kullanis sekli de cok etkileyici olmus...

Tarantine Rezervuar Kopekerlinde bu filmden cok etkilenmis gibi...
Slow motion yurume sahnesi filmin basinda haydut'un psikopatca bankadakilere sarki soyletmesi Madson(mrblonde)vaari sankim

- filme dair eksi de guzel bir toparlama yapilmis -

wild bunch bir grup haydutun asker kılığına girip bir bankayı soymasıyla başlar. her zamanki gibi bu son işleri olacaktır, emekli olmak istemektedirler. soygun sırasında pusuya düşürülürler, pusu haydutların lideri pike bishop'un eski dostu yeni düşmanı deke thornton yönetimindeki bir grup kelle avcısı tarafından kurulmuştur. pusudan kurtulan pike ve adamlarından sağ kalanlar meksika sınırını geçerler, iç savaşın sürdüğü meksika topraklarında yolları iç savaş liderlerinden huarte'nin bir generalinin karargahına düşer. general bu gringolardan cephane dolu bir treni soymalarını ister. peşlerinde deke ve akbaba kelle avcıları olan wild bunch işe koyulur.

80 günde meksika'da çekilen film yönetmen dehasının iyi bir senaryoyla neler yapabildiğinin göstergesidir. tren soygunu sahnesini tamamen improvize çeken yönetmen senaryoda 3 satır olan final sahnesini ise slow motion ve regular çekimlerin şahane bir karışımına dönüştürüp bir adet western massacre başyapıtı yaratmıştır. sürreal bir gerçeklik duygusu ve zaman zaman hitchcock gerilimi ile yarışan sahneler gözlerinizi yaşartacak kadar güzeldir. wild bunch günümüzde holivudda moda olan seyircinin beklentisini körükleyip herşeyi bir anda tersine çevirmeyi ilk yapan filmlerden, filmi en izlenir yapan özelliklerinden biri de söyleyeceği her şeyi diyaloglarla yeniden yeniden açıklamaya ihtiyaç duymadan görüntüleriyle söylemesi. film tek kelimeyle olağanüstü.

* diğer bir konu ise masumiyet. filmdeki hiç bir çocuk masum değil. karıncaları ateşe verenler, sürüklenen adamın üzerine atlayanlar, generale hizmet edenler...
sadece kundaktaki bebeğin masumiyeti vurgulanıyor, bu sahnede pike kadına sanki fazla para veriyor ve filmde kadına şefkatle bakılan tek sahne de bu. ayrıca mevzu bahis sahnedeki kadının bir anne olması ve filmin önceki sahnelerin birinde de emziren bir kadının görülmesi dikkat çekici noktalar.
aslında herkes masumiyetini kaybetmiş; karakterler bile çocukluklarına dönmek istiyorlar, ama nafile.

= davaro'da kemal sunal'ın gurbetten gelirken anasına aldığı blenderla tarhana yaptıkları bir sahne var, herkse bilir. o sahnede lümpenlik güzel vurgulanır, oldukça başarılıdır. işte aynı sahne bu filmde de var, ancak blender yerine makineli geçmiş. mesaj aynı, metafor aynı.

Hiç yorum yok: