Workingman's Death (2005)


Workingman's Death
2005
imdb:79


çok kötü koşullar altında çalışan işçilerin anlatıldığı bir film...







**** Ne pis işler var dünyada ****

Konusu şöyle; dünyanın 5 farklı köşesinden işçi portreleri. Ukrayna'da kömür madencileri (kahramanlar), Endonezya'da kükürt taşıyıcıları (hayaletler), Nijerya'da mezbaha çalışanları (aslanlar), Pakistan'da gemi işçileri (kardeşler) ve Çin'de çelik işçileri (gelecek) bölümleri oluşturuyor.

Ne anladım; Avusturya'lı yönetmen Michael Glawogger içinde bulunduğumuz dönemde hala ne şartlarda kas gücü ile ne tür işler yapıldığının resmini oluşturmuş. Her bölümün kendine ait ilgi çekici bölümleri var ve sonuçta Çin'dekine benzeyen Almanya'daki bir fabrikanın kapatıldıktan sonra eğlence parkına dönüşmüş görüntüleri ile bitirmiş filmini. Anlatıcısız sadece görüntülere dayanan, 2-3 kamera ile çekim yapılmış. Örneğin bir gemi parçalama sahnesinde tüm açıları ile görebiliyoruz. Nijerya'daki kesimhane görüntüleri mide kaldırıcı.

Aklımda kaldı; evlenme sahnesi. Emekli olan madencinin elbiselerini yaktıkları sahne. Kükürt taşıyıcılarının turistlerle karşılaşmaları. Mezbaha'da yıkılmış hayvanların çatır çutur boğazlarını kesen kasap. Çin bölümünün başında yere yazı yazan sanatçılar.

Sonuç; düşündürücü.

* Filmde geçen üç ülke : endonezya, pakistan ve nijerya'nın ise müslüman çoğunluklu ülkeler
diğer iki ülke ise çin ve ukrayna kominizm baskısı altında... acaba orada bir önyargı var mıydı...



Hiç yorum yok: