Evdeki İzlenesi Filmler


Ed Wood 1994
imdb:81 (15 000 10 000 15 000)
z815080150

"ilginç projelerin peşinde koşarken asıl ilginç olan kendi hikayesiymiş... pis ıskalamkış"

Dünyanın en kötü yönetmeni ünvanını hak etmiş olan ed wood için tim burton'ın neden film makaraları harcadığı sorusunun yanıtı ise, ed wood'un orson welles ile tesadufi karşılaşması sırasında yaptığı bir konuşmada gayet net bir şekilde bir açıklamakta aslında:

orson welles: visions are worth fighting for. why spend your life making someone else's dreams?

edward d. wood jr.'ın bugün bu kadar net hatırlanması çektiği b filmlerin boktanlığından değil, başkalarının hayallerini gerçekleştirmek yerine kendi hayallerini gerçekleştirmeyi tercih etmesinden kaynaklanmakta. bunu başarabilen insanların sayısı da çok fazla olmadığından, ben şu an ed wood icin tim burton tarafından çekilen bu filme bir şeyler karalamaktayım.

absürd olsun, fantastik olsun, gülünç olsun edward d. wood jr, ardında herkesin kendisini "bir şekilde" hatırlayacağı hayallerini bıraktı. tim burton'ın gizliden gizliye ama bir o kadar da iç burkan bir şekilde yolladığı mesaj da bununla ilgili değil mi zaten ?

"hayalleriniz ütülenmiş kolalanmış ve asla el sürülmemiş olarak dolabınızda asılı mı duruyor? yoksa..."


- ekşi-


filmde ünlü başyapıtı plan 9 from outer space'i yönetirken aynı sahnenin birbiri ardına gelen planlarının birinin gece birinin gündüz çekildiğini görüp sinirlenen yapımcılara ed wood şöyle der:siz ne anlarsınız ki? izleyici asla farketmez.sinema küçük detaylarla değil ‘büyük resim’ ile ilgilidir.

* john depp travesti halini görmek...

Hiç yorum yok: